Un milion de locuitori din Beijing au fost supuși unei metode noi de testare pentru depistarea virusului COVID -19. Acestora li s-au recoltat probe anale, scrie Newsweek. Specialiștii susțin că metodă, deși invazivă, este mult mai eficientă pentru depistarea infecției cu coronavirus.
Astfel de testări au avut loc în districtele Daxing și Doncheng după ce un băiețel de nouă ani a fost depistat cu o tulpină mai violentă a coronavirusului.
Un milion de cetăţeni din Beijing li s-au recoltat probe anale pentru depistarea Covid-19
Peste un milion de rezidenți din Beijing au fost supuși testării coronavirusului după ce s-a depistat un nou focar de Covid-19. Cetăţenilor li s-au recoltat probe anale fiind considerate mai precise și cresc șansele de detectare a virusului, a spus un specialist chinez în domeniu.
Districtele cheie din Daxing și Dongcheng au început vineri testarea în masă după ce un băiat de nouă ani a fost depistat pozitiv pentru noua tulpina a virusului, descoperită pentru prima dată în Londra și sud-estul Angliei luna trecută.
Autoritățile sanitare din capitala Chinei au declarat că au intenţia să testeze peste două milioane de persoane în doar 48 de ore. Dintre aceștia, aproximativ 1,6 milioane de locuitori din Daxing urmau să primească teste de anticorpi, precum și tampoane cu acid nucleic pentru gât, nazal și rectal.
Tampoanele anale sunt folosite încă de anul trecut, inclusiv în principalul oraș portuar Shanghai, dar metodă este până acum rezervată persoanelor aflate în potențiale zone roşii COVID-19, potrivit unui expert în boli infecțioase citat de radiodifuzorul de stat CCTV sâmbătă.
„De la începutul focarului de coronavirus, am testat virusul folosind în principal tampoane de gât. Caracteristicile sale sunt comoditatea și viteză, deci este potrivit pentru testarea pe scară largă”, a declarat Li Tongzeng, de la spitalul Beijing You’an.
„Tampoanele nazale sunt mai precise decât tampoanele utilizate în gât, dar tampoanele nazale pot fi inconfortabile”.
De ce se testează anal?
El a mai adăugat: „În unele cazuri asimptomatice sau la persoanele cu simptome ușoare, acestea tind să se recupereze foarte repede. Este posibil să nu existe nicio urmă a virusului în gât după trei până la cinci zile. Ceea ce am constatat este că, la unii pacienți infectați, coronavirusul rezista o perioadă mai lungă de timp în tractul lor digestiv sau în excremente decât în tractul respirator. Li a spus că tampoanele rectale cresc rata de detectabilitate și scad șansele unui diagnostic fals.
„Desigur, tampoanele anale nu sunt la fel de convenabile ca tampoanele pentru gât, așa că sunt utilizate numai la persoanele din zonele cheie de carantină. Acest lucru va reduce returnarea falsurilor pozitive”, a adăugat el.
Potrivit ghidurilor publicate de Comisia Națională de Sănătate din China, tampoanele anale trebuie administrate de 3 până la 5 centimetri (1,2 până la 2 inci) în interiorul rectului. Tamponul trebuie rotit și îndepărtat înainte de a fi introdus în siguranță într-un recipient pentru probă.
Vineri, o rezidentă din Tangshan, în provincia Hebei, la aproximativ 120 de mile est de Beijing, a declarat pentru CCTV că i s-au recoltat probe cu tampoane rectale de două ori ca parte a testelor la nivelul orașului în zona sa. Ea a spus că fiecare test durează aproximativ 10 secunde.
Câteva lucrări medicale publicate de la începutul focarului de anul trecut au sugerat faptul că tampoanele anale sunt o modalitate mai precisă de testare a COVID-19, dar meritele sale nu au fost încă acceptate pe scară largă de comunitatea medicală chineză.
Patologul Universității Wuhan, Yang Zhanqiu, a declarat sâmbătă ziarului Partidului Comunist Global Times că tampoanele pentru gât și nazal au rămas metoda „cea mai eficientă” de testare, având în vedere că coronavirusul este contractat prin căile respiratorii superioare.