Cafeaua place atat de mult incat unii nu se opresc la o ceasca. Altii o consuma regulat. Daca si tu bei cafea zilnic poate vrei sa stii si care sunt efectele. Descopera in acest articol ce se intampla in organismul tau atunci cand bei cafea in fiecare zi.
Cafeaua se afla in topul celor mai consumate bauturi in lume, iar pentru multi este elixirul care le da energie in zilele incarcate de activitati. De la descoperirea boabelor de cafea- despre care se spune ca sunt originare din Etiopia, stiinta a facut progrese mari si a scos la iveala numeroase beneficii si efecte ale bauturii.
Cafeaua cea mai buna pentru organism
Cafeaua contine antioxidanti, substante care iti protejeaza organismul. De fapt, daca bei cafea zilnic, cafea neagra, simpla, iti reduci riscul de a dezvolta anumite boli. Potrivit lui Beth Witherspoon, consultant dietetician, „consumul moderat de cafea (3-5 cani pe zi) poate fi legat de scaderea mortalitatii din toate cauzele”. De exemplu, ai un risc scazut de diabet de tip 2, boala Parkinson, dementa, ciroza, unele tipuri de cancer – inclusiv de ficat si endometru.
Expertii chiar s-au referit la cafea ca un „medicament miracol”, datorita capacitatii sale miraculoase de a preveni astfel de boli. „Practic, te ajuta sa traiesti mai mult”, spune Janet Rich Pittman, specialist in preventia dementei si consilier senior in sanatate. Expertii noteaza, insa, ca beneficiile cafelei apar daca bei zilnic cafea neagra cofeinizata. „Pentru ca antioxidantii sa functioneze, trebuie sa renunti la frisca, zahar sau alte adaosuri”, spune Pittman.
Bei cafea zilnic? Efectul asupra creierului
Pe langa prevenirea bolilor, continutul de cofeina al cafelei iti influenteaza direct creierul. Aceste efecte suntobservate mai ales la un nivel scazut de consum (aproximativ 75 mg). Potrivit lui Witherspoon, „Cofeina a fost asociata cu actiuni pozitive asupra creierului, incluzand atentia si vigilenta, imbunatateste concentrarea si starea de spirit”.
Imbunatateste dispozitia si in final ajuta la scaderea depresiei. De asemenea, reduce riscul de sinucidere. Un studiu din 2013 realizat de scoala de Sanatate Publica din Harvard a descoperit ca cei care beau doua-trei cani de cafea cofeinizata pe zi isi reduc riscul de suicid cu 45%. Posibil pentru ca efectul stimulant al cofeinei ajuta la cresterea starii de spirit a oamenilor.
Daca bei cafea zilnic si memoria ta va fi mai buna. Conform jurnalului Nature Neuroscience, cofeina ajuta la consolidarea amintirilor pe termen lung la om. Este important de retinut ca mai multa cofeina nu este neaparat mai buna si nici nu se va dovedi intotdeauna un impact pozitiv asupra productivitatii.
S-ar putea sa te ajute sa devii un sportiv mai bun
Potrivit lui Witherspoon, „cafeina naturala din cafea a fost asociata cu performante fizice imbunatatite, in special in exercitii aerobice sau de rezistenta”. Cantitatea de cofeina recomandata pentru imbunatatirea performantei este de 2-6 miligrame de cafeina pe kilogramul de greutate corporala. Este vorba de aproximativ 1 – 4 cani de cafea obisnuita pentru cineva care cantareste pana in 75-80 kilograme. In cele din urma, cofeina poate creste performanta atat in timpul antrenamentelor prelungite cat si pe termen scurt.
De asemenea, cofeina reactioneaza cu receptorii din creier pentru a „opri” partea care recunoaste adenozina, substanta chimica care provoaca senzatia de oboseala. In acest sens, exista o reducere a durerii si oboselii. Capacitatea cofeinei de a creste concentrarea si vigilenta ajuta, de asemenea, la succesul unui antrenament.
Bei cafea zilnic? S-ar putea sa-ti creasca colesterolul si tensiunea
Daca bei cafea zilnic, in exces, apar efecte secundare negative, cum ar fi anxietatea, panica, somnul nelinistit, insomnia si dependenta de cofeina. Cel mai important simptom este durerea de cap. Ce inseamna exces este destul de dificil de apreciat. Acest lucru poate varia de la o persoana la alta intrucat cofeina este metabolizata diferit de la o persoana la alta.
Este posibil sa-ti creasca nivelul de colesterol daca bei cafea zilnic. Efectul este in functie de modul in care prepari cafeaua. Daca colesterolul este ceva ce te preocupa, poate ar trebui sa stii ca daca utilizati o presa franceza, un expressor, atunci cafeaua dvs. poate creste colesterolul. Cafeaua filtrata nu are acest efect. Motivul: capacitatea filtrului de a separa cafeaua de uleiurile sale care cresc colesterolul, numite terpene.
Cafeaua poate provoca o crestere a tensiunii arteriale. De obicei, aceasta crestere este scurta, temporara si nu va avea efecte negative pe termen lung. Potrivit dietvsdisease.org, „Factorii alimentari majori legati de hipertensiunea arteriala si boli de inima … contribuie in mod obisnuit la rigiditatea vaselor de sange … Cu toate acestea, consumul regulat de cafea a fost observat ca nu are o astfel de influenta nociva asupra vaselor de sange.”