Automatele de cafea au devenit o alternativă ușoară, rapidă și ieftină pentru majoritatea persoanelor care vor o băutură rapidă. Acestea sunt ușor de folosit și de găsit pentru că se află aproape în tot orașul. Medicii ieșeni atrag atenția pentru că în spatele lor se ascunde un adevărat pericol pentru sănătate
Specialiștii spun că aparatele de cafea nu sunt tocmai sigure și pot reprezenta un risc pentru sănătate, dacă nu sunt respectate condițiile de igienă. Astfel că dozatoarele de cafea sau de alte băuturi calde se pot transforma în adevărate focare de infecții.
Oamenii ignoră pericolul din automatele de cafea
O altă problemă este reprezentată de faptul că tot mai mulți tineri aleg să consume aceste produse fără a avea garanția că sunt cele pe care le vor regăsi în paharul de plastic. Specialiștii spun că există șanse pentru consumator să bea cafea în cazul celei simple, dar lucrurile se complică atunci când vine vorba despre lapte.
„Consumul de băuturi calde sau fierbinți distribuite de automatele de cafea a devenit o practică obișnuită atât la locul de muncă, cât și în timpul liber. În fiecare zi, se vând milioane de băuturi de acest gen, dar calitatea produselor distribuite poate să nu fie întotdeauna garantată, fiind legată de mulți factori, precum calitatea materiilor prime utilizate, calitatea apei destinate consumului uman, temperatura, care nu trebuie să fie mai mică, ci peste 80 de grade, încărcarea microbiană a pulberilor în interiorul căreia, după procesul de uscare la căldură, pot supraviețui ciupercile, bacteriile și sporii bacterieni și eficacitatea procedurilor de curățare și dezinfecție.
Un studiu efectuat în 2022 a evidențiat contaminarea microbiană atât a cafelei, cât și a automatelor de cafea. Așadar, controalele oficiale reprezintă o modalitate adecvată de evaluare și garantare a cerințelor igienico-sanitare, prevăzând acțiuni corective, atunci când este necesar, pentru protejarea consumatorilor”, a subliniat dr. Alina Onofriescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Medic: „Este esențial să se efectueze o evaluare specifică a riscurilor alimentare”
Simpla clătire cu apă a acestor dozatoare nu este suficientă pentru a elimina bacteriile, astfel că specialiștii ieșeni afirmă că cei care dețin aceste aparate ar trebui să informeze consumatorul, în mod clar, despre felul în care sunt curățate, pentru a reduce riscul de contaminare.
„În conformitate cu legislația UE, privind siguranța alimentară, pentru distribuția automată de alimente și băuturi este esențial să se efectueze o evaluare specifică a riscurilor alimentare, punând în aplicare proceduri adecvate, pentru a garanta consumatorilor un produs sigur. Prin urmare, toți operatorii de afaceri alimentare trebuie să ofere un plan adecvat și precis al procedurilor de curățare și igienizare a suprafețelor interioare și externe ale mașinilor, incluse în Sistemul de Management al Siguranței Alimentare, care este util pentru reducerea riscului de contaminare”, adaugă dr. Alina Onofriescu.
Pe lângă automatele de cafea, care pot deveni focare de infecții, mai este un aspect pe care iubitorii de băuturi fierbiți ar trebui să-l ia în considerare, anume paharul de unică folosință din carton, ce face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice. Medicii afirmă faptul că aceste pahare se degradează atunci când lichidul din interior ajunge la temperaturi precum 85 de grade Celsius. Problema cea mai mare este că particulele pe care acest carton le conține sunt transferate în băutură.
„Specialistii” e de fapt unul: pitipianca din poza. Dupa ce ne invata acum ceva vreme cum sa slabim, acum ne invata cum sa bem cafea. Asta nu se preda la umf, nu? Fatuca ne spune ceea de crede ea despre subiect, nu ceea ce e stiintific. Daca a facut cercetari in domeniul cafelei, de de nu le publica? In aparenta ii place mai mult microfonul… SI SE vede ca stie ce sa daca cu el 🙂
Esti un frustrat care deține asemenea tonomate?
În unele dintre acestea se adăpostesc și șoricei. Mizerie în interior de nedescris.
Otrava la pahar. Ia și bea dacă îți place.
Misoginismul tău față de femei și cum ai abordat subiectul este mai mult decât suficient în a demonstra că ai putea fi ceva mai deștept de atât.
Are dreptate. Doamna arata mai exotic dar asta nu inseamna ca vorbeste aiurea. Aceeasi poveste e valabila si la caruțele cu cafea. Dar na, acolo se tace deocamdată.
Mai trebuie adăugat cel mai important factor și anume conținutul adevărat al acestor zoi cancerigene.
Acestea sunt făcute din diverse prafuri (E-uri) care doar imita aspectul și gustul unor băuturi insa nu mai pune nimeni rețetarul pe aparate cum era acum vreo 10 ani. Te speriai când citeai ce conțin zoile alea : praf cu gust de cacao, de cafea, etc. Acea cafea boabe e la mișto pusă acolo, cantitatea de cafea este infimă, chiar și cea instant, restul prafuri canceroase.
Pofta buna !
DE EXEMPLU, APARATELE DETINUTE DE CEI DE LA DMD COFEE, UNELE PLINE DE GANDACI, CARE EFECTIV AJUNG IN RASNITA DE CAFEA, DECI CAFEA CU ADAOS DE CARNE…
Minciuni lasati acest articol e praf in ochi! In toata lumea exista tonomate!!!!
Oh, Alihna
ce m as infinge in doctoreasa asta
Cam acum ~2 ani in urma , am vazut un documentar realizat in Italia . E pe undeva pe YT. 90% din automatele de cafea controlate , in recipientul pentru lapte , viermi. Se spunea in acel reportaj ca recipientele pentru lapte ar trebui fierte de 2-3 ori pe saptamana iar cele pentru apa cel putin o data.Se face asta in RO?
Îmi place ca trebuie sa vă spuna cineva ce e rau si ce e bine. 🧠🤏
TOT CE E FĂCUT CU MÂNA TA E SFÂNT. Cam asa era vorba aia, nu?
doamna doctor are niste buze carnoase, mmm, mmm, mmm. ți-o s*ge până îți rămân adidașii mici
https://www.facebook.com/IASIDE10
Iași de 10 = Meritocratie pentru Iași !
Te pupam doamna doctor !!!
Iar au scăzut profiturile cafenelelor?
milf