Prima pagină » Actualitate » BEC a publicat hotărârea potrivit căreia președintele ar putea candida la parlamentare fără să demisioneze

BEC a publicat hotărârea potrivit căreia președintele ar putea candida la parlamentare fără să demisioneze

27 sept. 2024, 21:40, 2 ,
Redacția BZI în Actualitate

 BEC a publicat hotărârea adoptată ca urmare a solicitării PNL de formularea unui punct de vedere cu privirea la candidatura președintelui Iohannis pe lista liberalilor pentru parlamentare.

BEC explică de ce o candidatură pe lista PNL nu necesită o modificare a legii.
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărârea interpretarea articolului 52, alineatul 5 din Legea nr. 208/2015 privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în contextul alegerilor parlamentare din 2024.

Potrivit hotărârii, un candidat independent este definit ca o persoană care se autopropune pentru a candida și care nu figurează pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice. Mai exact, persoanele care sunt incluse pe listele unui partid sau alianțe politice, chiar dacă nu sunt membri ai acestor entități, nu pot fi considerate candidați independenți.

În temeiul articolului 12 din aceeași lege, hotărârea subliniază faptul că statutul de candidat independent nu poate fi conferit unei persoane care acceptă propunerea de candidatură din partea unui partid sau alianțe, indiferent de apartenența politică.

Klaus Iohannis spune că nu va candida la alegerile parlamentare

Întrebat direct dacă intenționează să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie și dacă a discutat acest subiect cu liderii coaliției, Iohannis a răspuns:

„Vă rog să lăsăm această discuție legată de candidatura mea sau de planurile mele viitoare pentru o dezbatere care va avea loc în România, dacă este despre România. Despre această lege, însă, pot spune clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu vreau o lege pentru mine și voi avea grijă să nu existe o asemenea lege. Nu este acceptabil să se facă o lege pentru o persoană. Așadar, nu va exista o astfel de lege și nu doresc să existe”, a precizat președintele miercuri, în cadrul unei declarații de presă din SUA, la ONU.

Întrebat ulterior dacă ia în considerare o altă soluție juridică pentru a putea candida înainte de finalul mandatului său prezidențial, Iohannis a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.

Comentarii
  • Ar fi facut bine daca nu candida nici la presedintie,ca n-a facut decat cheltuieli pentru propria persoana.

  • Păi cum avea romănica să devină educat-eșuată decît cu un eșuat căcăwernator și golfar-turist hafrican la timonă făcînd sluj la alți care lau dirijat –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`