Prima pagină » Actualitate » Bebelușul născut prematur dintr-o mamă cu COVID-19 a ajuns la 1.400 de grame. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spun că în aproximativ 2 luni îl vor putea externa
Bebelușul născut prematur dintr-o mamă cu COVID-19 a ajuns la 1.400 de grame. Medicii de la Maternitatea

Bebelușul născut prematur dintr-o mamă cu COVID-19 a ajuns la 1.400 de grame. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spun că în aproximativ 2 luni îl vor putea externa

20 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Cadrele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au anunțat faptul că bebelușul născut prematur dintr-o mamă diagnosticată cu COVID-19 a luat în greutate și că în aproximativ 2 luni ar putea fi externat. Băiețelul este internat la unitatea medicală de 50 de zile. Acesta s-a născut prematur și cântărea 1.000 de grame. Evoluția stării lui de sănătate este bună, spun medicii

Bebelușul născut prematur pe data de 22 aprilie 2020 la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, dintr-o mamă diagnosticată cu COVID-19, are o stare de sănătate bună. Băiețelul a fost născut la Iași, pentru că mama lui, o tânără de 20 de ani, era pozitivă la infecția cu COVID-19. Aceasta a fost transferată pe data de 16 aprilie 2020 de la Vaslui, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pentru că a născut prematur, copilul a fost transferat la Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatologie de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași pentru îngrijiri medicale de specialitate. Mama a fost transferată după naștere la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde a fost tratată pentru infecția cu COVID-19. În prezent se află la domiciliu, în localitatea Murgeni, din județul Vaslui. Aceasta și-a văzut bebelușul născut prematur doar în fotografii.

Bebelușul este intubat alternativ și a crescut în greutate

Bebelușul este internat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași de 50 de zile. Medicii preconizează că în aproximativ 2 luni, acesta va putea fi externat. Condiția principală pentru externare este să aibă cel puțin 2.400 de grame. În prezent, acesta cântărește 1.400 de grame.

„Starea bebelușului născut prematur dintr-o mamă diagnosticată cu COVID-19 este stabilă. Acesta este intubat alternativ și cântărește 1.400 de grame. Prognosticul medicilor este favorabil. Dacă lucrurile vor evolua ca și până acum, sperăm ca în aproximativ 2 luni de zile să îl putem externa”, spune Robert Dâncă, managerul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Bebelușul s-a născut la șase luni jumătate, cu o greutate de 1.000 de grame. După naștere, nou-născutul a scăzut în greutate și a ajuns la 750 de grame. În acel moment, prognosticul medicilor era foarte rezervat.

Medicii neonatologi de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au fost rezervați privind șansa de supraviețuire a bebelușului

Medicii neonatologi au fost rezervați în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale nou-născutului. Mama și-a văzut copilul doar în poze și chiar dacă acum nu mai este pozitivă la infecția cu COVID-19 , tot nu-și poate vedea bebelușul internat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

„Acum, nou-născutul este stabilizat, mănâncă și are o evoluție în parametri normali. Copilul s-a născut cu o greutate de 1.000 de grame și a scăzut până la 750. A avut zile să trăiască. Conform protocoalelor stabilite de Direcția de Sănătate Publică din Iași, mama nu are voie să vină în vizită în maternitate, chiar dacă nu mai e pozitivă. Trebuie să respectăm toate măsurile pentru a evita transmiterea bolii. Vorbim cu mama la telefon și îi trimitem poze pe WhatsApp. Mai rămâne internat două luni”, a declarat medicul neonatolog Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Gravida diagnosticată cu COVID-19 nu a mers niciodată pe perioada sarcinii la un medic obstetrician

Gravida diagnosticată cu COVID-19 a ajuns la maternitate cu o ruptură prematură de membrane de mai multe zile și cu o sarcină în evoluție de 26 de săptămâni. Aceasta a declarat medicilor că nu a fost în evidența unui medic obstetrician și nu a fost niciodată la un consult de specialitate. Din cauza faptului că sarcina nu a fost monitorizată de un medic specialist, aceasta a născut prematur și a riscat cu viața propriului ei copil. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spun că un număr extrem de mare de femei, din mediul rural îndeosebi, nu sunt dispensarizate pe perioada sarcinii. Acest lucru atrage după sine riscuri care pot pune în pericol viața copilului, dar și a mamei. Aceștia recomandă mămicilor să consulte un medic de familie mai întâi, pentru a le îndruma în cazul în care nu știu cui și cum să se adreseze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *