Prima pagină » Local » Beatrice Rancea nu demisionează. Angajaţii ONRI protestează de 34 de zile din cauza abuzurilor săvârşite de managerul instituţiei – VIDEO
Beatrice Rancea nu demisionează. Angajaţii ONRI protestează de 34 de zile din cauza abuzurilor săvârşite de managerul instituţiei - VIDEO

Beatrice Rancea nu demisionează. Angajaţii ONRI protestează de 34 de zile din cauza abuzurilor săvârşite de managerul instituţiei – VIDEO

09 dec. 2020, 14:10,
în Local

Miercuri, 9 decembrie 2020, protestele continuă în Piaţa Unirii. Zeci de artişti ai Operei Naţionale Romane din Iaşi continua protestele indiferent de condiţiile meteorologice. Angajaţii ONRI stau în frig şi scandează din toate puterile „Jos Rancea!”. Managerul instituţiei de cultură, Beatrice Rancea, nu doreşte să îşi dea demisia din funcţia deţinută. Aceasta este acuzată de o serie de abuzuri grave săvârşite angajaților Operei ieşene.

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului artiştilor ONRI, a declarat că nu este posibil ca în România să fie depolitizate instituţiile publice.

„9 decembrie 2020, protestăm din data de 4 octombrie, de peste 2 luni de zile. A 34 zi de protest din cauza abuzurilor săvârşite de managerul Rancea. Nu facem critici de natură profesională, artistică ci doar pentru erorile grave administrate. Este grav ca se permite în ţara asta din cauza politicului să se menţină în funcţie asemenea manageri. Depolitizaţi instituţiile publice. În cultura nu are ce cauta politică. Protestăm şi cerem demiterea. Oricare Guvern va veni, trebuie să punem pe masa din nou dovezile? Este inadmisibil faptul că artiştii trebuie să stea în frig şi să protesteze pentru nişte chestii foarte simple care pot fi analizate şi luată o decizie administrativă.

Nu ne plângem că protestăm. Motivul pentru care protestăm este atât de aberant, să cerem o normalitate. Nu este posibil să ţii un asemenea manager care prejudiciază statul, care a concediat abuziv şi alte fapte care se anchetează. Din 2011 nimeni nu a mai controlat cum s-a chelatuit banul public din instituţia ONRI, contracte de 80.000 euro, 20.000 euro. Pe ce criterii s-au acordat? Suntem societate comercială care ar aduce un profit investind asemenea sume? Unei singure persoane îi acorzi o asemenea sumă de bani? Nici la Viena nu se plătesc sumele astea.

Cultura este de strategie şi interes naţional. Cultura nu se poate să fie un lucru nesemnificativ, trebuie tratat ca atare. De ce nu se ia o decizie? Suntem prea puţini? De ce trebuie să ajungem la asemenea lucruri? Ne vedem şi mâine la aceeaşi oră”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul angajaţilor ONRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`