Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române – ONRI din Iași își prezintă noile proiecte, bilanțul activității de până acum! Artistul Beatrice Rancea va oferi detalii legate și de activitatea derulată, on-line, în plină pandemie de COVID-19, ce urmează să se organizeze la Opera Națională Română Iași sau când se va relua activitatea normală
Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române (ONRI) din Iași vine cu noutăți legate de activitatea instituției de cultură respectiv bilanțul din ultimele luni. De asemenea, Beatrice Rancea de la Opera Națională Iași prezintă și detalii legate activitatea derulată, on-line, în plină pandemie de COVID-19, ce urmează să se organizeze sau când se va relua activitatea normală.
Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași își prezintă bilanțul
Pe de altă parte, managerul Operei Naționale Române din Iași, Beatrice Rancea are în vedere detalierea modului în care au trecut angajații, trupa de artiști prin momentele grele ale pandemiei de COVID-19. De reamintit că, spre exemplu, în luna mai 2020, noi creații artistice valoroase au transmise on-line de Opera Națională Română Iași (https://www.bzi.ro/opera-nationala-romana-iasi-se-reinventeaza-3919588). Astfel, vineri, 15 mai 2020, de la ora 18.30, a fost oferită virtual lucrarea vocal simfonică „Carmina Burana”, de Carl Orff, în regia și coregrafia maestrului Ioan Tugearu. Scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar conducerea muzicală îi aparține dirijorului Ciprian Teodorașcu.
Gala Premiilor Operelor Naționale – Ediția Centenar.
Pe de altă parte, duminică, 17 mai, și tot de la ora 18.30, a fost transmis un spectacol eveniment. Este vorba despre Gala Premiilor Operelor Naționale – Ediția Centenar. Evenimentul artistic a însumat premierea performanțelor artiștilor lirici români în anul 2018. Acesta a adus la Iași mai mulți invitați speciali din străinătate. Este vorba despre soprana Patrizia Ciofi, care a cântat pe mari scene ale lumii precum Scala din Milano, Paris Opera sau Royal Opera House din Londra, tenorul Fabio Armiliato, prezent la Metropolitan Opera House din New York și distribuit în filmul lui Woody Allen „To Rome with love” sau soprana Chiara Giudice. Ambele creații au putut fi urmărite gratuit.
Spectacolele Operei Naționale Române Iași, suspendate din luna martie 2020
La fel ca la Teatrul Național (TNI) Vasile Alecsandri Iași, Ateneul Național Iași, Filarmonica de Stat Moldova sau Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul și spectacolele Operei Naționale Române Iași (https://www.bzi.ro/ce-spune-managerul-operei-nationale-beatrice-rancea-despre-posibilitatea-inchiderii-institutiei-3898908) au suspendate din luna martie 2020. Pentru a păsta legătura cu publicul, Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale din Iași a demarat un proiect ce a constat în transmiterea celor mai bune spectacole, on-line. Câteva zeci de mii de vizitatori i-au urmărit pe artiștii instituției culturale în ultimele săptămâni. Dintre acestea, pot fi amintite: opera în două acte „Elixirul dragostei”, în coordonarea muzicală a maestrului Alessandro Cedrone. Celebra creație a compozitorului italian Gaetano Donizetti a avut premiera mondială pe 2 mai 1832, la Teatro Cannabiano din Milano. Opera Națională Român Iași a mai transmis și ineditul spectacol de teatru-dans „Bal”. Regia și coregrafia reprezentației în două părți care propune o călătorie dansantă și muzicală în anii ’70 sunt semnate de Yvette Bozsik (Ungaria).
Mesajul Operei Naționale Române Iași, transmis pe Facebook către publicul fidel
Reprezentanții Operei Naționale Române Iași au înțeles că un sfârșit înseamnă un nou început. Managerul Beatrice Rancea anunța, când pandemia de COVID-19 a obligat anularea tutoror reprezentațiilor, transmite spectacole din arhivă care de-a lungul timpului au fost marcate de succese răsunatoare. Primul spectacol, transmis on-line, a fost opera „Indiile Galante”, de Jean Philippe Rameau țși în regia lui Andrei Șerban.