Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală, vorbește despre o posibilă creștere a agresivității COVID-19. Beatrice Mahlersusține că din ce în ce mai mulți pacienți infectați cu SARS-CoV 2 ajung la camera de gardă cu forme severe. Medicul consideră că asta ar putea indica o creșere a agresivității virsului.
„Marea majoritate a pacienților care se prezintă au același tip de comorbidități – pacienții cu boli cardiovasculare, cu obezitate și diabet sunt supuși unui risc major. În Institutul Marius Nasta, o mare parte din pacienții COVID pozitivi au și patologie pulmonară cronică”, a spus Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler, despre o posibilă creștere a agresivității COVID-19: „Mulți pacienți suspecți vin cu saturații foarte mici de oxigen“
Managerul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală s-a arătat îngrijorată de faptul că la camera de gardă ajung pacienți suspecți cu saturații foarte mici de oxigen.
„Dacă e să ne uităm la profilul pacientului internat, pacienții din acest moment sunt în marea majoritate cu forme severe. Mai mult decât atât, ajung la camera de gardă pacienți suspecți cu saturații foarte mici (de oxigen, n.r.), care vin de la domiciliu cu forme severe. Acesta e un lucru care ne îngrijorează, pentru că poate să indice o modificare de agresivitate a acestui virus, pe care o percepem de la o zi la alta”, a precizat Beatrice Mahler.
Pacienții cu forme severe rămân internați în secțiile de pneumologie multă vreme
Medicul a mai spus că pacienții cu forme severe rămân internați în secțiile de pneumologie multă vreme după ce sunt testați negativ pentru COVID-19, până la stabilizarea stării lor de sănătate.
„Asta se datorează în primul rând insuficienței respiratorii care rămâne ca o formă cronică de boală. Sunt cazuri extrem de importante și provocatoare. Dacă în primele luni, mai, iunie, numărul acestor cazuri nu era foarte mare, asistăm în acest moment la o creștere îngrijorătoare a numărului acestor pacienți. Lucrurile sunt cu atât mai sensibile pentru că urmează o toamnă în care nu ne așteptăm la o scădere a numărului de cazuri. Ar fi bine să ne menținem la acest nivel, dar trebuie să ținem cont că numărul pacienților care vor avea sindroame respiratorii post-COVID va fi în creștere”, a mai spus Mahler.
Copiii au infecții ușoare, dar pot fi „purtători ascunşi” ai coronavirusului
Managerul Institutului „Marius Nasta“ din București consideră că în cazul copiilor infectați cu COVID-19, aceștia fac forme ușoare de boală și majoritatea sunt asimptomatici.
„Copiii fac cel mai frecvent forme ușoare de boală și majoritatea sunt asimptomatici. Este foarte important să începem astfel de evaluări, inclusiv la copiii din România să avem astfel de studii pentru că există o manifestare a modului de acțiune a virusului în anumite teritorii.
Atât pentru copii cât și pentru adulți ar fi foarte important să începem să evaluăm nivelul încărcăturii virale. În funcție de acest nivel de încărcătură virală putem stabili dacă persoana este contagioasă sau nu”, a spus Beatrice Mahler.
Studiu privind manifestarea COVID-19 la copii
Un studiu desfăşurat în două spitale din statul american Massachusetts şi publicat în revista ştiinţifică Journal of Pediatrics arată modul în care copiii pot fi „purtători ascunşi” ai coronavirusului şi pot avea un rol mai mare decât se credea în răspândirea COVID-19.
Deşi copiii infectaţi nu sunt predispuşi la manifestări clinice la fel de grave ca ale adulţilor, ca purtători asimptomatici pot răspândi virusul inclusiv aducându-l de la şcoală la ei acasă.