Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Bea ceai! Reface flora intestinala!
Bea ceai! Reface flora intestinala!

Bea ceai! Reface flora intestinala!

19 mart. 2021, 14:37,
în Sanatate

Daca ești iubitor de ceai, iata o veste buna pentru tine! Oamenii de știința au descoperit ca cei care îl consuma în mod regulat au o flora intestinala mai buna.

Studiul este unic prin faptul ca pentru prima data a fost analizat un eșantion foarte mare de populație: 1135 de participanți. Oamenii de știința au identificat 60 de factori alimentari care determina flora intestinala.

Prin urmare, studiul confirma faptul ca consumul de fructe, legume, iaurt și, de asemenea, ceai, cafea și vin are o influența pozitiva asupra florei bacteriene.

Flora bacteriana intestinala are o mare influența asupra sanatații. Are impact asupra modului în care digeram alimentele și sistemul imunitar. Studiile par sa indice o relație de cauza și efect cu diferite afecțiuni, arsuri la stomac, supraponderalitate și alergii.

Pe de alta parte, cei care abuzeaza de bauturi racoritoare sau fumeaza au, din pacate, o flora intestinala mult mai puțin dezvoltata.

Ce este flora intestinala

Flora intestinala, numita și „microbiota intestinala”, este alcatuita dintr-un set de microorganisme (bacterii, viruși, paraziți și ciuperci nepatogene) prezente în mod natural în organele care formeaza tractul digestiv. Microbiota intestinala este alcatuita din miliarde de microorganisme și bacterii care sunt importante în reglarea sanatații intestinale, în imunitate și în absorbția anumitor substanțe nutritive. Aceasta flora este localizata în principal în intestinul subțire și colon. Flora intestinala se afla în continua mișcare: în fiecare moment, bacteriile mor și se nasc altele, de unde importanța menținerii unui echilibru bun datorita hranei.

Flora intestinala îndeplinește mai multe funcții

Acționeaza ca o bariera împotriva bacteriilor patogene și, prin urmare, este o parte integranta a sistemului imunitar intestinal. Este esențiala pentru digestie și contribuie la un tranzit bun: cu cât microbiota intestinala este compusa din mai multe microorganisme, cu atât sanatatea intestinala este mai buna.

Asigura fermentarea substraturilor și a reziduurilor alimentare nedigerabile. Faciliteaza asimilarea nutrienților grație unui set de enzime cu care organismul nu este furnizat. Participa la sinteza anumitor vitamine (vitamina K, B12, B8).

Asigura hidroliza amidonului, celulozei și polizaharidelor (glucide formate dintr-un numar mare de zaharuri simple), regleaza absorbția acizilor grași și, prin urmare, contribuie la menținerea greutații.

Compoziția florei intestinale

Flora intestinala gazduiește nu mai puțin de 1012-1014 microorganisme, sau de 2 pâna la 10 ori mai mult decât numarul de celule care alcatuiesc corpul nostru. Și, la fel ca amprenta, microbiota intestinala este unica pentru fiecare individ:

La adulți, microbiota intestinala este alcatuita din diferite microorganisme: printre cele 160 de specii de bacterii care alcatuiesc microbiota intestinala a unui individ sanatos, Firmicutes, Bacteroidetes și Actinobacteria sunt cele mai recurente bacterii. Flora intestinala este formata din 2 kg de microorganisme.

La copii, compoziția microbiotei intestinale se modifica în funcție de  dieta, mediu, igiena și posibile tratamente medicale, pâna când seamana cu microbiota intestinala a adulților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *