Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:52594;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Desi era cunoscut si ca un bun diuretic si eficient in eliminarea pietrelor la rinichi si a pietrelor la vezica biliara, ceaiul de paducel este recunoscut mai ales pentru rolul sau in bolile cardiovasculare. Compusii activi prezenti in frunze, flori si fructe sunt cei care ii confera proprietatile benefice, chiar daca acestea in confera un miros neplacut si un gust amar.
Desi proprietatile paducelului sale sunt bine cunoscute in medicina traditionala naturista, este indicat sa consultati un medic inainte de a incepe un tratament cu ceai de paducel.
Paducel pentru bolile cardiovasculare
Ceaiul de paducel este folosit in mod uzual pentru a trata afectiunile cardiovasculare. Mecanismul de actiune se bazeaza pe continutul in antioxidanti al paducelului, care cauzeaza relaxarea muschilor netezi ai inimii si dilatarea vaselor de sange, scazand astfel presiunea si permitand cresterea fluxului sanguin. Urmatoarele afectiuni care beneficiaza de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienta cardiaca congestiva si hipertensiunea. In plus, ceaiul de paducel creste puterea si frecventa contractiilor cardiace.
Amelioreaza simptomele insuficientei cardiace
Mai multe studii efectuate pe pacienti cu afectiuni cardiace au demonstrat ca fructele de paducel ajuta la imbunatatirea functiei cardiace, diminuarea palpitatiilor, a oboselii si a altor simptome legate de insuficienta cardiaca, dupa cum declara cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii din Maryland. Alte studii au demonstrat ca fructele de paducel pot normaliza activitatea inimii, pot imbunatati eficienta inimii iar contractiile inimii pot deveni mai puternice la aproape toti pacientii cu boli cardiace primare si la o parte din pacientii cu boli cardiace secundare severe, conform Herb Growing & Marketing Network. Aceste din urma studii au aratat ca la administrarea in vitro a unui mg de extract uscat de fructe de paducel circulatia sanguina coronariana a fost imbunatatita de la 20 pana la 140%.
Trateaza hipertensiunea
Fructele de paducel pot scadea tensiunea arteriala prin dilatarea vaselor de sange. Un studiu a aratat ca extractul de paducel ajuta la scaderea hipertensiunii la pacientii cu diabet de tip 2, conform raportului Centrului Medical al Universitatii din Maryland.
Amelioreaza angina
Studii ale aceleiasi universitati au aratat ca extractul de fructe de paducel ajuta la ameliorarea sau prevenirea anginei sau a durerilor in piept cauzate de un flux sanguin scazut catre inima. Un studiu preliminar a aratat faptul ca pacientii care au luat 180 de mg de extract de paducel pe zi timp de trei saptamani au avut o imbunatatire a circulatiei sanguine catre inima si au avut mai putine dureri in piept in timpul exercitiilor fizice.
Combate anxietatea
Ceaiul de paducel este eficient in tratamentul anxietatii. Principalele simptome ale anxietatii care sunt tratate de acest ceai sunt senzatia de apasare in piept si palpitatiile inimii. Mecanismul de actiune al paducelului in acest caz este acelasi ca in cazul afectiunilor cardiace si anume cresterea fluxului sanguin, reducand tensiunea arteriala.
Combate radicalii liberi
Fructele de paducel contin antioxidanti, care au proprietatea de a distruge radicalii liber ce pot distruge membranele celulare si pot cauza moartea celulara. Expunerea la radiatii, fumatul, poluarea aerului, medicamentele pot creste cantitatea de radicali liberi din organism. Antioxidantii din fructele de paducel pot preveni distrugerile celulare cauzate de radicalii liberi, protejand organismul de aparitia cancerului sau a afectiunilor cardiace.
Prepararea ceaiului de paducel si doze recomandate
Ceaiul de paducel se prepara prin infuzarea unei linguri de fructe uscate in doua cani de apa fierbinte timp de 10 – 15 minute. Puteti bea acest ceai de trei ori pe zi. Pastrati ceaiul ramas in recipiente bine inchise si adaugati suc de lamaie pentru a conserva substantele active. Nu beti ceai de paducel daca urmati un tratament cu medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, fara a consulta medicul, deoarece acest ceai poate creste activitatea acestor medicamente.
Precautii
Reactiile adverse ale acestui ceai nu sunt frecvente, sunt cateva contraindicatii importante:
– Afectiunile cardiace: cu toate ca fructele de paducel este eficiente in ameliorarea siptomelor afectiunilor cardiace, Centrul Medical al Universitatii din Maryland avertizeaza pacientii sa nu bea ceai de paducel fara acordul medicului. Afectiunile cardiace trebuiesc supravegheate de un medic. Daca beti ceai de paducel si aveti mai multe simptome decat de obicei in timp ce mergeti sau faceti efort, este bine sa consultati medicul. Doza de paducel afecteaza, de asemenea, sistemul cardiovascular, conform cercetarilor Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. O doza prea mare de paducel poate scadea tensiunea arteriala si poate cauza hipotensiune si pot aparea simptome ca ameteala si lesin. O doza prea mare de paducel poate cauza si batai neregulate ale inimii.
Femeile insarcinate si copii: femeile insarcinate nu ar trebui sa foloseasca fructe de paducel deoarece nu sunt inca disponibile cercetari despre siguranta folosirii acestei plante la femeile insarcinate. Paducelul poate scadea tonusul musculaturii uterine, afectand astfel sarcina. Nu sunt disponibile nici studii pentru folosirea paducelului de de catre femeile care alapteaza. Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda ca ceaiul de paducel sa nu fie administrat la copii.
Alergii: Ca la orice remediu pe baza de plante, unele persoane pot fi alergice la fructele de paducel. Daca sunteti alergici la orice planta din familia Rosaceae (intre aceste plante se numara trandafirii, capsunile, perele, caisele, merele sau visinele), este posibil sa aveti reactii negative la paducel.
Interactiunea cu medicamentele: Paducelul este contraindicat atunci cand se administreaza orice tip de medicamente. Este bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a bea ceai de paducel daca luati medicamente pentru orice afectiune. Paducelul poate sa creasca activitatea digoxinei (folosita pentru aritmie), a beta blocantelor sau blocante ale canalelor de calciu (folosite pentru dilatarea vaselor de sange sau pentru reducerea tensiunii arteriale), sau a antidepresivelor. Paducelul are proprietatea de a subtia sangele, asa ca daca luati medicamente anticoagulante sau antiplachetare adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa beti ceai de paducel.