Prima pagină » International » BBC își oferă scuzele! Prinţesa Diana ar mai fi în viaţă azi, dacă nu era înșelată să acorde interviul care i-a schimbat viața

BBC își oferă scuzele! Prinţesa Diana ar mai fi în viaţă azi, dacă nu era înșelată să acorde interviul care i-a schimbat viața

21 mai 2021, 09:13,
în International

BBC „nu a respectat standardele ridicate de integritate şi transparenţă” în legătură cu celebrul interviu al lui Martin Bashir din 1995 cu prinţesa Diana, este concluzia unei anchete independente.

Se pare că jurnalistul britanic a înşelat-o pe prinţesă şi pe fratele ei, Charles Spencer, şi apoi i-a minţit pe şefii săi de la BBC care, ulterior, au încercat să îngroape acuzaţiile.

Interviul, difuzat la sfârşitul anului 1995, a reprezentat o lovitură mediatică imensă pentru BBC. Până atunci niciun membru al familiei regale nu mai vorbise atât de deschis despre viaţa sau despre relaţiile dintre ei.

În interviu, Prinţesa Diana a recunoscut că are o aventură, a spus că relaţia Prinţului Charles cu Camilla Parker-Bowles (acum soţia acestuia, Ducesa de Cornwall) a făcut-o să se simtă lipsită de valoare și a vorbit despre faptul că există ”trei” persoane în mariajul ei.

A dezvăluit că a avut bulimie şi că şi-a făcut singură rău, a sugerat că Prinţul Charles nu s-ar putea adapta ca rege şi a acuzat că personalul acestuia duce o campanie de defăimare împotriva ei.

Peste 20 de milioane de oameni au urmărit interviul când a a fost difuzat şi a provocat controverse uriaşe.

La scurt timp după difuzarea interviului, Regina le-a scris Prinţului Charles şi Prinţesei Diana cerându-le să divorţeze. Cuplul, deja separat din 1992, a divorţat în 1996.

Prinţesa a murit în 1997, după ce maşina în care se afla a lovit tunelul Pont de l’Alma, din Paris. Însoţitorul ei, Dodi Al Fayed, cu care plecase în vacanţă, şi şoferul lor, Henri Paul, au murit în momentul impactului.

Garda de corp a lui Al Fayed, Trevor Rees-Jones, a supravieţuit accidentului. Analizele au dovedit că şoferul băuse şi în timp ce încerca să fugă de fotografii care urmăreau maşina, a pierdut controlul şi s-a izbit de un stâlp de beton.

Mulţi au rămăs surprinşi când s-a aflat că Martin Bashir, un reporter BBC aflat la început de carieră, fără să aibă legături prea strânse cu familia regală, a obţinut interviul care i-a lansat cariera.

Dezvăluirile făcute atunci de prinţesă au pus în umbră întrebările cu privire la modul în care a fost obţinut.

Ancheta, realizată la 26 de ani de la difuzarea interviului, a mai constatat că jurnalistul Bashir a acţionat într-un mod ”înşelător” şi a falsificat documente pentru a obţine interviul cu prinţesa Diana.

Se pare că Prinţul William şi-a arătat suportul în legătură cu această anchetă de şase luni de zile, care va stabili dacă Bashir a încălcat normele de bună practică stabilite de BBC.

Simone Simmons, prietenă a Dianei, a contribuit activ la punerea cap la cap a informaţiilor despre care nu s-a vorbit până acum atât de răspicat.

Ea este de părere că Bashir a ”otrăvit-o pe prinţesă cu minciunile sale”, insistând și cultivându-i temerile că are telefoanele ascultate şi că personalul nu era sincer, pentru a-i câştiga încrederea.

”Diana a fost păcălită să participe la acest interviu şi s-au folosit documente bancare false pentru Earl Spencer, fratele Dianei, pentru a o convinge să participe la acel interviu”, a declarat Simmons pentru The Sun.

Se vehiculează că Bashir a apelat la designer-ul grafic Matt Wiessler, să simuleze extrase bancare care să certifice plăţile către contul bancar al unei firme deţinută de fostul şef de securitate al lui Earl Spencer, din partea unei publicațiie şi a unei companii offshore.

În urmă cu două zile, Wiessler a recunoscut că Bashir i-a cerut în 1995 să creeze două declaraţii, însă nu i-a explicat şi cum le va folosi.

El doar a menţionat că sunt urgente şi importante. Wiessler admite că i s-au părut suspecte, din cauza numelor, care îi erau cunoscute.

Televiziunea publică britanică a declarat că raportul arată că a comis greşeli clare, recunoscând că ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a face lumină în acest caz.

Jurnalistul Martin Bashir spune că falsificarea documentelor a fost un lucru stupid pe care îl regretă, dar susţine că nu au nicio legătură cu decizia Dianei de a fi intervievată.

Lordul Dyson, judecătorul care a condus ancheta, a stabilit că Bashir l-a înşelat pe fratele Dianei, Charles Spencer, arătându-i documente false pentru a-i câştiga încrederea, astfel încât să-l prezinte pe jurnalist Prinţesei Diana.

”După ce a fost prezentat prinţesei Diana, Bashir a reuşit să o convingă să acorde interviul”, se arată în raport.

BBC şi-a cerut scuze pentru modul în care a obţinut acest interviu cu Prinţesa de Wales, acum mai bine de 20 de ani.

Câţiva ani mai târziu, Bashir a plecat să lucreze pentru canalul ITV şi apoi pentru diferite reţele de televiziune din SUA. S-a întors în Marea Britanie în 2016 şi a fost reangajat de BBC, în calitate de editor pe teme de religie, post din care a demisionat din cauza sănătăţii la mijlocul lunii mai.

În vârstă de 58 de ani, este acum unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Marea Britanie. Pe lângă Diana, el a făcut vâlvă şi pentru interviul său cu Michael Jackson, care a fost difuzat în 2003.

Înaintea publicării raportului, Charles Spencer a postat pe Twitter o fotografie cu el şi Diana în copilărie, împreună cu mesajul: ”Unele legături au în spate un drum foarte lung”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *