Prima pagină » Sanatate » Bazofile crescute. Care este intervalul sănătos

Bazofile crescute. Care este intervalul sănătos

21 iun. 2022, 15:04,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se confruntă în ultima perioadă cu bazofile crescute. Bazofilele sunt un tip de globule albe din sânge sau leucocite. Aceste celule sunt produse în măduva noastră osoasă și fac parte din sistemul imunitar al organismului.

Este foarte important să știi că bazofilele secretă enzime speciale care ajută la protejarea organismului de viruși, bacterii și alte microorganisme străine. În mod normal, nivelul bazofilelor este mai mic de 1% din totalul leucocitelor. Intervalul sănătos este de la 0 la 3 bazofile pentru fiecare microlitru de sânge. Bazofilia este un nivel anormal de ridicat de bazofile în sânge. Aceasta nu este o boală, ci o afecțiune care poate indica o inflamație cronică în organism. Uneori, această afecțiune înseamnă că, din cauza prezenței unor boli, în măduva osoasă sunt produse prea multe globule albe.

medic care tine o eprubeta cu sange in mana

În mod normal, nivelul bazofilelor este mai mic de 1% din totalul leucocitelor

Bazofile crescute. Factorii care contribuie la modificarea nivelului acestora

Este bine să știi că există mai multe afecțiuni care pot duce la această tulburare. De cele mai multe ori, bazofilele crescute sunt provocate de tulburările mieloproliferative. Acestea reprezintă afecțiuni în care în măduva osoasă sunt produse prea multe globule albe, globule roșii sau trombocite. De cele mai multe ori, acest factor contribuie și la scăderea monocitelor.

Acest proces are loc la o persoană care suferă de leucemie mieloidă cronică, mielofibroza primara, trombocitemie esențială sau de sindrom mielodisplazic. De asemenea, fenomenul poate fi stârnit de un proces inflamator în organism din cauza unei boli inflamatorii a intestinelor. Uneori, nivelul crescut de bazofile este provocat de colită ulcerativă, psoriazis precum și de artrita reumatoida.

Există cazuri în care nivelul crescut al acestor globule este cauzat de alergii la mâncare, alergie la medicamente și rinită alergică. Unii dintre medici susțin faptul că, de cele mai multe ori, afecțiunea este provocată de viruși precum varicelă sau tuberculoză.

molecula de bazofile la nivelul microscopului

Este bine să știi că există mai multe afecțiuni care pot duce la această tulburare

Un număr mare de bazofile poate duce la mâncărime și alte simptome ale unei reacții alergice. Alte simptome depind de ce anume a cauzat această abatere. Cel mai adesea, medicii descoperă această afecțiune după ce un pacient are un test de sânge complet și foarte detaliat. Dacă analiza generală a arătat abateri, pacientul poate efectua un test suplimentar, un frotiu de sânge. Proba ei este răspândită pe o lamă de sticlă și apoi un specialist o examinează pentru prezența celulelor roșii anormale, a globulelor albe și a trombocitelor.

Cum poate fi tratat acest fenomen. Sfaturile medicilor

În sine, această afecțiune nu este tratată, deoarece nu este o boală. Dar după un curs de tratament pentru cauza de bază, în care nivelul bazofilelor a crescut, numărul de celule albe din sânge ar trebui să revină la normal.

un cos cu mai multe pastile

Există cazuri în care nivelul crescut al acestor globule este cauzat de alergii la mâncare, alergie la medicamente și rinită alergică

În cazul în care nivelul acestora a crescut din cauza unor tulburări mieloproliferative, acestea pot fi tratate cu chimioterapia. Medicamentele care sunt utilizate în timpul tratamentului distrug excesul de celule sanguine.

De mare ajutor este și radioterapia. Această procedură folosește raze X puternice pentru a distruge excesul de celule sanguine. În cazurile mai grave sunt indicate efectuarea unor intervenții chirurgicale. Dacă splina este mărită, chirurgii o pot îndepărta. Îndepărtarea splinei se numește splenectomie.

Transplantul de celule stem la fel constituie o metodă de tratament. Această procedură înlocuiește celulele stem din măduva osoasă, care pot produce ulterior bazofile sănătoase. Bolile inflamatorii precum colita ulceroasă și artrita reumatoidă sunt tratate cu medicamente care „ameliorează” inflamația și suprimă activitatea sistemului imunitar. Dacă bazofilele sunt crescute din cauza unei infecții bacteriene, pacientului i se vor prescrie antibiotice.

Pentru a scăpa de bazofile crescute pacientul ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita iritanții. Printre cei mai periculoși în această perioadă sunt polenul, praf, părul de animale de companie. De asemenea, medicii pot prescrie antihistaminice, anticoagulante, cremă cu hidrocortizon, corticosteroizi și epinefrină.

medic care prevaleaza sange din vena unei persoane

Este foarte important să știi că bazofilele secretă enzime speciale care ajută la protejarea organismului de viruși, bacterii și alte microorganisme străine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *