Bazele conceptului de libertate. Unul din textele de referinţă ale doctrinei liberale este reprezentat de lucrarea „Despre libertate”. Cartea explorează natura şi limitele puterii care poate fi exercitată în mod legitim de către societate asupra individului.
Bazele conceptului de libertate. Scrierea îi aparţine lui John Stuart Mill, unul dintre cei mai influenţi gânditori liberali ai secolului XIX.
Mill dezvolta un principiu fundamental conform căruia fiecare are dreptul de a acţiona precum doreşte, în condiţiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalţi.
Dacă respectivul act se răsfrânge exclusiv asupra celui care îl comite, societatea nu are nici un drept de a interveni, chiar dacă persoană îşi face rău.
Din sfera acestei teorii sunt excluşi cei care nu sunt totalmente capabili de a discerne. Filosoful nu considera ofensă o faptă negativă. El este de părere că o acţiune nu poate fi restricţionată pentru că încalca o convenţie morală a unei societăţi.
Cine a pus bazele conceptului de libertate
Mill apara cu o convingere puternică libertatea de exprimare. Aceasta este o condiţie necesară pentru progresul intelectual şi social. Nu putem fi niciodată siguri, afirmă el, că o idee nespusă nu conţine elemente utile.
De asemenea, va fi susţinut faptul că a asculta păreri false este ceva productiv din două motive.
În primul rând, pentru că indivizii sunt mai dispuşi să renunţe la opiniile eronate atunci când se afla într-o dezbatere. În al doilea rând, pentru că teoriile corecte vor fi continuu susţinute şi reafirmate.
Fiecare trebuie să înţeleagă de ce adera la un anumit set de idei.
Constrângerea asupra unei persoane nu poate apărea din dorinţa de a-i impune concepţii ale altora cu privire la modul de viaţă ori la conduită.
Unică maniera prin care se poate încerca schimbarea unui individ este discuţia de orice fel, întrucât „asupra lui însuşi, (…) individul este suveran”.
În concluzie, Mill afirma că societatea are mai multe de câştigat dacă respecta libertatea individuală. Atâta timp cât faptele unei persoane nu au consecinţe negative asupra alteia, aceasta trebuie lăsată să trăiască după propriile reguli.