Prima pagină » Magazin » Baterie auto: masuri de intretinere pe timp de vara pentru prelungirea duratei de viata a acesteia
Baterie auto: masuri de intretinere pe timp de vara pentru prelungirea duratei de viata a acesteia

Baterie auto: masuri de intretinere pe timp de vara pentru prelungirea duratei de viata a acesteia

17 iun. 2024, 11:38,
în Magazin

Pe timp de vara, temperaturile ridicate pot afecta semnificativ performanta si durata de viata a acumulatorului auto. Din acest motiv, este esential sa se adopte o serie de masuri preventive si de intretinere pentru a asigura functionarea optima a bateriei si pentru a prelungi durata sa de viata.

O baterie auto din gama Automag.ro poate fi protejata daca esti atent si iei o serie de masuri preventive. Prima dintre acestea este sa efectuezi verificari periodice ale starii si a modului de a functiona. Acestea pot include:

  • masurarea tensiunii;
  • verificarea nivelului de lichid electrolit, in cazul bateriilor cu intretinere.

Tensiunea intr-o baterie auto ar trebui sa fie de aproximativ 12,6 volti cand este complet incarcata, iar o valoare sub 12,4 volti poate indica necesitatea unei incarcari sau chiar inlocuirea acumulatorului. In ceea ce priveste nivelul de lichid, acesta trebuie sa fie suficient pentru a acoperi placile de plumb, iar, daca este necesar, se poate adauga apa distilata pentru a mentine nivelul optim.

Un alt aspect important este curatarea periodica a bornelor bateriei. In timp, pe acestea se poate acumula coroziune, sub forma de praf alb sau verde, care poate afecta contactul electric si, implicit, performanta acumulatorului auto. Pentru a curata bornele, se poate folosi o perie de sarma si o solutie de bicarbonat de sodiu dizolvata in apa. Dupa curatare, bornele trebuie sa fie bine uscate si acoperite cu un strat subtire de vaselina pentru a preveni reaparitia coroziunii.

Ventilatia adecvata a compartimentului motor este esentiala pentru a preveni supraincalzirea la care este predispusa o baterie auto pe perioada functionarii. Temperaturile extrem de ridicate pot accelera evaporarea lichidului electrolit si pot provoca dilatarea componentelor interne ale acesteia, ceea ce poate duce la deteriorarea acumulatorului auto. Asigurarea unui flux de aer corespunzator prin compartimentul motor, precum si evitarea parcarii vehiculului in locuri expuse direct la soare pentru perioade lungi de timp, pot contribui la mentinerea unei temperaturi mai scazute in jurul bateriei.

Pentru ca o baterie auto sa functioneze la parametri optimi, este recomandat sa se evite descarcarea acesteia. Pe timp de vara, consumul de energie poate creste datorita utilizarii intense a sistemului de climatizare, a sistemelor audio si a altor echipamente electrice. Din acest motiv, este important sa se monitorizeze starea de incarcare a acumulatorului si sa se evite lasarea in functiune a echipamentelor electrice cand motorul este oprit. In cazul in care bateria este utilizata frecvent pentru a alimenta echipamente electrice cu motorul oprit, se recomanda utilizarea unui incarcator de intretinere pentru a mentine aceasta baterie auto in parametrii optimi de functionare.

Un alt aspect esential pentru prelungirea duratei de viata a unui acumulator auto este verificarea si mentinerea in stare optima a sistemului de incarcare al vehiculului. Alternatorul si regulatorul de tensiune trebuie sa functioneze corect pentru a asigura o incarcare adecvata a bateriei. Defectiunile acestor componente pot duce la subincarcarea sau supraincarcarea bateriei, ambele situatii fiind daunatoare pentru durata de viata a acesteia. O vizita periodica la un service auto pentru verificarea sistemului de incarcare poate preveni astfel de probleme.

O baterie auto poate fi intretinuta la parametri maximi de functionare pe timp de vara daca iei o serie de masuri preventive. Verificarea periodica a tensiunii si nivelului de lichid, curatarea bornelor, asigurarea ventilatiei corespunzatoare a compartimentului motor, evitarea descarcarilor profunde si mentinerea in stare optima a sistemului de incarcare sunt esentiale pentru prelungirea duratei de viata a acesteia. Adoptarea acestor practici poate contribui semnificativ la evitarea problemelor neasteptate si la asigurarea unei functionari eficiente si sanatoase a vehiculului pe timp de vara.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Atac sângeros într-un club din Buzău. O tânără tăiată cu cutterul în toaletă de o rivală în dragoste
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Produse foarte populare, extrem de toxice. Avertisment pentru români
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Temperaturi de sub 10 grade Celsius, în România. Unde se răceşte în câteva ore, vremea o ia razna din nou
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025