Prima pagină » Razboi în Ucraina » Batalionul Azov ar controla un adevărat oraș subteran la Mariupol

Batalionul Azov ar controla un adevărat oraș subteran la Mariupol

17 apr. 2022, 17:21,
în Razboi în Ucraina

Sub uzina „Azovstal” din Mariupol se află un adevărat oraș subteran, iar unele clădiri ale gigantului metalurgic ucrainean sunt rezistente la un eventual atac nuclear, a declarat consilierul șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Ian Gaghin, pentru agenția de presă RIA Novosti. El explică astfel de ce armata rusă nu reușește să ocupe uzina, apărată de militarii ucraineni din batalionul „Azov”.

„Este o construcție enormă, o uzină foarte mare încă din perioada sovietică, are o suprafață comparabilă cu încă un Mariupol, cu toate comunicațiile, drumurile și subsolurile. Adică, obiectivul industrial a fost construit încă în perioada sovietică cu luarea în calcul a unor situații ca bombardamente, blocade, unele clădiri chiar sunt rezistente la atacuri nucleare”, a spus oficialul Ian Gaghin.

Oficialul prorus a menționat că „Azovstal” este apărat de mii de oameni înarmați, cu multe muniții și „un întreg parking de blindate”. Reprezentantul forțelor separatiste a explicat că din acest motiv „operațiunea de eliberare are loc destul de lent, însă nici nu putem să riscăm cu oamenii noștri”.

Directorul „Azovstal” confirmă că uzina are multe construcții subterane

Cu o zi înainte de declarația reprezentantului autoproclamatei Republici Populare Donețk, directorul general „Azovstal”, Enver Țkitișvili, a dezmințit o serie de știri false ale presei ruse, potrivit cărora la uzină ar fi funcționat laboratoare secrete coordonate de americani. El a declarat, pentru Mariupol TV, că toate aceste informații sunt invenții ale propagandei ruse, adăugând că uzina are multiple tuneluri subterane: „Intrările acolo sunt securizate, funcționează un sistem electric de acces la aceste clădiri”.

Directorul „Azovstal” a explicat că angajații uzinei au fost nevoiți să ajungă la toate centrele de control ale întreprinderii, inclusiv cele subterane, pentru a opri procesul de producție în contextul bombardamentelor. Majoritatea uzinelor din perioada sovietică erau pregătite pentru asediu Declarația consilierului șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Ian Gaghin, despre un oraș subteran sub uzina „Azovstal” este o exagerare, însă construcții și tuneluri subterane întreprinderea metalurgică are ca și celelalte întreprinderi din perioada sovietică.

Batalionul „Azov” și fortăreața „Azvostal”

Publicația „Le Monde” a discutat recent cu un colonel din armata ucraineană, care a menționat că batalionul ucrainean „Azov” „a transformat tunelurile groase de beton care străbat întreaga uzină într-o fortăreață”. Este vorba de vreo 3.000 de combatanți ucraineni, alături de un grup de marinari, numiți de Kremlin, „militari neonaziști”.

Luptele din fortăreața „Azovstal” sunt cu adevărat foarte dificile pentru ruși. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat cu reprezentanții forțelor armate și structurilor de forță situația din Mariupol, în căutarea unor soluții pentru eliberarea militarilor ucraineni asediați. În pofida faptului că mai bine de o săptămână militarii ucraineni de aici susțin că nu mai au muniții, armata rusă suferă în continuare pierderi foarte mari, potrivit oficialilor de la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`