Bătălia de la Waterloo este, probabil, cea mai importantă bătălie din secolul al XIX-lea. Aceasta nu doar că a marcat înfrângerea lui Napoleon, dar a schimbat și geopolitica europeană și, implicit, a lumii, pentru totdeauna.
Mai exact, pe 18 iunie 1815, a avut loc Bătălia de la Waterloo. Aceasta a marcat definitiv sfârșitul ambițiilor imperiale ale lui Napoleon și, astfel, ale Franței. Deși Napoleon reușise în anii precedenți să inspire frică în toate imperiile lumii, acum, la fel de repede, a ajuns să fie înfrânt.
Bătălia de la Waterloo
Pe 18 iunie 1815, s-a desfășurat Bătălia de la Waterloo, unul dintre cele mai renumite evenimente din istoria militară, care a marcat sfârșitul ambițiilor imperiale ale lui Napoleon Bonaparte. Împăratul francez, celebru pentru strategia sa militară ingenioasă și pentru războaiele care au remodelat Europa, a fost forțat să abdice pentru prima dată în 1814 și exilat pe insula Elba. Totuși, Napoleon nu s-a resemnat. La 1 martie 1815, acesta a evadat și a revenit triumfător în Franța, inaugurând o perioadă cunoscută sub numele de „Cele 100 de Zile”.
După ce a debarcat cu o armată de 1.100 de soldați, a recâștigat sprijinul populației și al armatei, iar la 20 martie 1815 s-a reinstalat pe tronul Franței. Această revenire fulminantă a alarmat marile puteri europene, care s-au aliat pentru a-l opri. Perioada „Celor 100 de Zile” s-a încheiat odată cu revenirea pe tron a Casei de Bourbon, la 8 iulie 1815, când Ludovic al XVIII-lea a fost reinstalat.
Punctul culminant al acestor evenimente a fost Bătălia de la Waterloo. Pe 18 iunie 1815, în apropiere de Bruxelles, armata franceză, formată din 72.000 de soldați, s-a confruntat cu forțele aliate conduse de Ducele de Wellington, care dispuneau de 68.000 de oameni. Deși armata lui Napoleon a lansat patru atacuri succesive asupra forțelor aliate, acestea au eșuat. Între timp, armata prusacă, condusă de Blücher, s-a apropiat pentru a sprijini trupele aliate. Pentru a contracara această amenințare, Napoleon a fost nevoit să redisloce o parte din trupele sale, ceea ce a slăbit poziția francezilor pe câmpul de luptă.
Ascensiunea lui Napoleon
Rezultatul a fost dezastruos pentru francezi, care au pierdut 25.000 de soldați, în timp ce forțele britanice și prusace au înregistrat pierderi de 15.000, respectiv 8.000 de oameni. Înfrângerea de la Waterloo a reprezentat sfârșitul carierei militare a lui Napoleon. După bătălie, el s-a întors la Paris, unde, confruntat cu pierderea sprijinului politic, a abdicat pe 22 iunie 1815 în favoarea fiului său.
În încercarea de a scăpa de represalii, Napoleon s-a predat trupelor britanice la Rochefort, pe 15 iulie, sperând că i se va permite să emigreze în Statele Unite. În schimb, a fost exilat pe insula Sfânta Elena, unde a trăit până la moartea sa, pe 5 mai 1821.
Născut pe 15 august 1769, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte a fost unul dintre cei mai străluciți strategi militari ai istoriei. A studiat la școala militară din Brienne și la Școala Superioară Militară din Paris. În timpul Revoluției Franceze, s-a remarcat în bătălia de la Toulon, unde succesul său i-a adus avansarea la gradul de general de brigadă. În anii care au urmat, a condus campanii militare de succes în Italia și Egipt, iar în 1804 a fost încoronat împărat al Franței.
Bătălia de la Waterloo a consfințit căderea sa definitivă. După abdicarea sa, Franța a cunoscut „A doua Restaurație”, prin întoarcerea Casei de Bourbon pe tron. Astfel, epoca napoleoniană s-a încheiat, dar moștenirea sa, în special în domeniul tacticii și strategiei militare, a influențat profund secolul al XIX-lea.