Prima pagină » Local » LIVE VIDEO Bătălia de la Ruginoasa, o tradiție pe cale de dispariție! Primarul: „Prefer tradiții mai pașnice, să vină tinerii cu urături!” Aproape 200 de jandarmi și polițiști au fost mobilizați!

LIVE VIDEO Bătălia de la Ruginoasa, o tradiție pe cale de dispariție! Primarul: „Prefer tradiții mai pașnice, să vină tinerii cu urături!” Aproape 200 de jandarmi și polițiști au fost mobilizați!

31 dec. 2019, 08:40,
Ciprian Nedelcu în Local

Autoritățile au făcut tot posibilul în ultimii ani ca renumita bătălie de la Ruginoasa să nu mai aibă loc. Chiar dacă unii săteni sunt nemulțumiți, jandarmii și polițiștii încearcă să prevină producerea unor tragedii. Primarul comunei ieșene susține că el preferă tradițiile pașnice, nicidecum o bătălie cu pari pe ulița satului

Celebra tradiție referitoare la bătălia de Anul Nou, dintre văleni și deleni, din localitatea ieșeană Ruginoasa, pare a fi pe cale de dispariție. În ultimii ani, autoritățile și forțele de ordine au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împiedica această confruntare fizică.
Dacă în urmă cu câțiva ani tinerii din comuna Ruginoasa se încăierau în ziua de 31 decembrie, acum confruntarea a devenit aproape imposibilă, în special datorită intervenției forțelor de ordine, respectiv jandarmi și polițiști.
Măsurile de securitate au fost impuse în ultimii cinci ani, după ce, în trecut, mulți tineri ajungeau la spital cu răni grave. În ciuda acestor măsuri, vălenii și delenii din Ruginoasa încearcă din nou să se întreacă, pentru a dovedi cine este „mai tare”.
Tradiția a fost parțial respectată în ultimii ani, când tinerii mascați au oferit spectacol, dar fără să se încaiere. În urmă cu decenii, aceste bătălii ale tinerilor din comună, purtate pe ulițele satului, provocau chiar și nenorociri, unii tineri murind în urma loviturilor primite.
„Pentru ziua de 31 decembrie au fost mobilizați aproximativ 70 de agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași, care vor fi prezenți în comuna Ruginoasa, pentru a preîntâmpina eventuale incidente nedorite”, a declarat ieri Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
De asemenea, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău a trimis forțe la Ruginoasa încă de zilele trecute. Astfel, aproximativ 120 de jandarmi vor veghea ca bătălia tradițională de final de an să nu aibă loc. „Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău va acționa în sistem integrat, alături de celelalte structuri din cadrul MAI, pentru a asigura ordinea și liniștea publică”, a precizat ieri sublocotenentul Daniel Alexandru Bogatu, purtătorul de cuvânt al brigăzii băcăuane.

„M-am născut cu aceste obiceiuri, dar sper să dispară conflictele”

Primarul comunei Ruginoasa afirmă că, din punctul său de vedere, bătălia ar trebui să nu mai aibă loc. „Cred că trebuie să facem o distincție între tradiție și acea stare conflictuală, care producea uneori și leziuni. În anul 2020, iată că ar cam trebui să se sfârșească aceste obiceiuri. Eu sunt de acord cu tradiția în sine, în sensul ca aceste cete de flăcăi să vină la Primărie, să ure, să ne spunem: «La mulți ani!», dar fără înverșunare, fără bătăi, fără jigniri”, a afirmat ieri primarul Dănuț Nechifor.
Acesta a adăugat că speră ca, odată cu apariția altor generații, mentalitatea să se schimbe și obiceiurile mai violente să dispară în timp.
„Eu, dacă sunt din Ruginoasa, m-am născut cu aceste obiceiuri. În perioada de dinainte de 1990, aceste obiceiuri erau mai accentuate decât acum. Cred că e foarte bine ca aceste întâlniri să aibă loc doar cu voie bună și cu înțelegere, fără o stare conflictuală. S-ar putea ca, la un moment dat, aceste obiceiuri să dispară, deoarece în mod cert se mai schimbă mentalitățile”, a încheiat edilul din Ruginoasa.

Pregătiri de luptă

Pregătirile încep în fiecare final de an la primele ore ale dimineții. Clopote atârnate de brâu, costume colorate și celebrele măști-gigant sunt scoase din dulapuri și puse pe tinerii nerăbdători. Numai măștile cântăresc câteva kilograme, motiv pentru care e nevoie de flăcăi vrednici care să le poarte.
Chiar dacă, în ultimii ani, unii dintre săteni s-au arătat nemulțumiți de regulile impuse de autorități, aceștia se prezintă pe „câmpul de luptă” în număr destul de mare, pentru a asista la spectacolele tinerilor mascați. Dacă în anii precedenți fiecare mascat avea câte o bâtă din lemn, în ultima perioadă forțele de ordine au interzis purtarea unor astfel de obiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`