În ultima perioadă a apărut un nou val de firme private care organizează cursuri de licențiere pentru șoferii care doresc să practice această meserie în regim de ride-sharing sau taxi. Numeroase persoane care vor să se angajeze în acest domeniu s-au înscris la cursurile organizate de companii precum Balkan Expert Group pentru a obține un atestat, însă cursanții sunt purtați pe drumuri până reușesc să pună mâna pe documentele necesare
Domeniul transportului de persoane înregistrează schimbări majore în această perioadă marcată de pandemia Coronavirus, iar multe companii private încearcă să scoată cât mai mult profit într-un timp cât mai scurt pe această temă. Asta se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care doresc să realizeze servicii de ride-sharing în continuare prin intermediul unor companii precum Uber sau Bolt, lucru pentru care s-a impus prin lege obținera unui atestat. Astfel, la nivelul municipiului Iași au apărut mai multe companii care au ca obiect de activitate tocmai organizarea cursurilor pentru atestarea șoferilor în regim de taxi sau ride-sharing care au atras multe persoane fără loc de muncă din Iași și care au aceptat să plătească o sumă de aproximativ 1.400 lei pentru școlarizare și obținerea documentelor necesare.
„Ne-au dus de nas pe banii plătiți de noi”, se plânge un cursant înscris la cursurile pentru atestarea Uber
Promisiunile făcute însă de reprezentanții acestor firme sunt departe de realitate, iar cursanții sunt purtați pe drumuri pe propriii bani, așa cum se întâmplă și în cazul Balkan Expert Group SRL Iași.
„După ce am terminat facultatea, am fost nevoit să mă angajez să pot rămâne în Iași și m-am înscris pentru cursurile de atestare transport pentru Uber, Bolt, taxi și așa mai departe. Am făcut un dosar la Balkan Expert Group și s-a stabilit graficul de cursuri și de examen pentru atestat, iar lucrurile trebuiau să meargă repede. Inițial mi-au cerut taxă de înscriere, apoi alte taxe și bani până am ajuns la aproape 1.400 de lei plătiți. Am fost la prima dată stabilită de ei și au spus ba că nu sunt listele complete, ba că sunt probleme tehnice și au amânat iarăși.
Am fost iarăși la data stabilită și am fost amânați încă o dată pentru data de 17 octombrie. După ce am făcut scandal mai mulți colegi, până la urmă au făcut în așa fel ca toți cei care ne-am înscris la Balkan Expert Group pentru cursuri să dăm examenele în aceeași dată. S-au îngrămădit vreo 200 de oameni în același loc, am așteptat ore bune până să putem da examenul. Ne-au dus de nas pe banii plătiți de noi”, a povestit unul dintre cursanții înscriși la Balkan Expert Group SRL Iași.
Companiile de ride-sharing apar ca ciupercile după ploaie
Companiile de ride-sharing prind tot mai mult avânt în domeniul transportului de persoane, iar asta a atras și atenția a numeroși investitori și șoferi care vor să câștige o pâine din transportul în regim de taxi sau ride sharing. Balkan Expert Group SRL figurează pe ultimul an fiscal cu un singur angajat și este administrată de Vasile Ciofu, care este și unic acționar al companiei ce are ca obiect de activitate „Învățământ secundar, tehnic sau profesional”.
Vasile Ciofu susține faptul că Balkan Expert Group SRL Iași organizează cursurile, iar ARR este cea care organiează examenele și afirmă sec faptul că dacă au existat erori, acestea s-au datorat sistemului informatic.
„Noi, prin firma noastră, organizăm cursurile aferente pentru atestarea șoferilor, iar ARR este cea care organizează examenele. Ultimul examen a fost organizat pe data de 17 octombrie, dacă a fost vorba despre o eroare, aceasta s-a datorat sistemului informatic”, a spus Vasile Ciofu, administrator al Balkan Expert Group SRL Iași.