Prima pagină » Local » Bătaie pe 71,7 milioane de euro pentru noul terminal T4 de la Aeroportul Iași! Firme implicate în contracte scandaloase cu statul român vor să ridice facilitatea de la aerogară

Bătaie pe 71,7 milioane de euro pentru noul terminal T4 de la Aeroportul Iași! Firme implicate în contracte scandaloase cu statul român vor să ridice facilitatea de la aerogară

24 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Construcția noului terminal T4 de la Aeroportul Iași a atras mai multe firme din întreaga țară. Societăți cu capital străin și nu numai au depus oferte pentru potul de 71,7 milioane de euro. În următorii doi ani, câștigătorul va trebui să construiască un terminal de 30 de mii de metri pătrați, dar și o parcare de câteva sute de locuri

Mai multe firme și asocieri au depus oferte pentru un contract de 351.473.918 lei (71.729.371 euro) derulat de Aeroportul Iași. Contractul vizează servicii de proiectare, elaborarea documentației tehnice și execuția lucrărilor pentru noul terminal T4 și a unei parcări de la Aeroportul Iași. Investiția ar urma să fie derulată din fonduri europene până la finalul anului 2023. Licitația a atras mai multe firme din Iași și din țară, ofertele urmând a fi evaluate până în luna martie 2022. O parte din societățile care au depus oferte la Aeroportul Iași au mai derulat contracte cu aerogara și în trecut, investițiile fiind derulate cu scandal.

Lista firmelor care au depus oferte pentru terminalul T4 de la Aeroportul Iași

Una dintre oferte a fost depusă de societatea austriacă Strabag. Austriecii au lucrat și la hangarul Aerostar de la Aeroportul Iași, după o procedură derulată cu scandal. Pentru noua lucrare de la aerogară, firma respectivă are însă mai mulți parteneri. Este vorba de firma Strabag Sp. z o.o., firmă înregistrată ca terț. La capitolul subocontractanți intră firmele Electroaxa SRL, Aca Zoork Project, dar și Quartz Matrix, Das S.R.L., Artera Proiect, Kone Ascensorul, ABC Best Painting SRL, Mira Techologies Group SRL, Iasicon SA, Via Design SRL, Sonnek Engineering, Tracebel Engineering SA.

Firme cu capital străin au ajuns la Aeroportul Iași

O altă ofertă a fost depusă de asocierea Eldiclau Prest din București și Habau SRL Ploiești, societate cu capital austriac. În acest caz este vorba de fosta Habau PPS Pipeline Systems SRL, firma care a lucrat și la gazoductul Iași-Ungheni și care a lăsat dezastru în urma sa pentru zeci de proprietari de terenuri. Pentru licitația de la Aeroportul Iași, cele două au venit la rândul lor cu mai multe firme ca subcontractanți. În acest caz este vorba de firmele ABC Best Painting SRL, Specialist Smart Group, Otis Lift SRL, Das SRL, Secunest Project SRL, Electronet Project SRL, Habau Hoch-und Tiefbaugesellschaft, dar și Pegasus Engineering, Tecno Engineering 2C, Eldiclau SRL și Optimal Project SRL.

O parte din aceste societăți sunt terțe părți în contract, în vreme ce altele sunt subcontractanți în cadrul ofertei. Comisia de licitație de la Aeroportul Iași a înregistrat și o ofertă depusă de asocierea Bog’ Art București, Con-A Operations SRL, UTI Construction and Facility Management și Conest SA. Acestea au ca subcontractanți firmele Popp & Asociații SRL, Kone Ascensorul SRL, Artera Proiect SRL, Consitrans SRL, Altimate SRL, Miral Instal Company SRL, SC Coneco Romania SRL. De asemenea, firma Conextrust SRL Bacău este terț în această asociere.

Iată cum va arăta noul terminal T4 de la Aeroportul Iași

Noul terminal de pasageri T4 de la Aeroportul Iași va avea o suprafață de 30.000 mp, de aproape 10 ori mai mare decât actualul terminal T3. Acesta va avea 3 nivele, cu o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, până în 2045. Termenul de finalizare al proiectului este finalul anului 2023. Noul terminal este dedicat curselor externe, însă pentru o perioadă va fi folosit și pentru curse interne. Pe lângă noul terminal T4, în zonă va apărea și o parcare cu 250 de locuri. Vor mai fi 9 locuri pentru autobuze, alte 53 de locuri pentru parcare de scurtă durată și pentru cele în regim taxi. De asemenea, vor mai apărea 65 de locuri de parcare temporară în fața terminalului T2. Pentru zona administrativă vor fi rezervate alte 44 de locuri noi de parcare, după cum se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024