Prima pagină » Local » Bătaie la sânge pe o clădire emblematică vânată de Primăria Iași. Miză de milioane de euro pe fostul Cinema Copou

Bătaie la sânge pe o clădire emblematică vânată de Primăria Iași. Miză de milioane de euro pe fostul Cinema Copou

19 oct. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Primăria Iași a cerut în instanță anularea unui contract care a stat la baza vânzării fostului Cinema Copou. Municipalitatea cere ca documentul încheiat între Regia Autonomă de Film RADEF și o societate comercială să fie anulat. Autoritatea locală invocă Legea 303/2008 prin care are drept de proprietate a cinematografelor din municipiu. Clădirea din Copou a fost închiriată de către un ratailer care deține mai multe hypermarketuri, lucrările de modernizare fiind deja demarate

Una din cele mai emblematice clădiri din muncipiul Iași este disputată în instanța de judecată. Clădirea fostului Cinema Copou a ajuns pe rolul Tribunalului după ce Primăria Iași a deschis o acțiune împotriva Ministerului Culturii, Regia Autonomă a Distribuței și Exploatării Filmelor România Film București (RADEF). Parte în dosarul 4913/99/2020 a ajuns și firma Bax Serv SRL din Iași, societate care a cumpărat spațiul de la RADEF.

Primăria Iași vrea să intre în posesia Cinema Copou. Dosarul s-a mutat la Tribunal

Primăria Iași a deschis în 14 octombrie 2020 o acțiune la Tribunalul Iași prin care cere anularea actului de vânzare-cumpărare încheiat între RADEF și firma Bax Serv SRL pentru clădirea Cinema Copou. Primăria Iași a decis însă să-și ceară dreptatea în instanță, mai ales că în baza Legii 303/2008 a reușit să obțină în instanță celelalte cinematografe din oraș.
Asfel, municipalitatea a denunțat contractul dintre RADEF România Film și firma Bax Serv SRL prin care imobilul din Copou a fost vândut.

„Am depus acțiunea zilele trecute. Noi am invocat nulitatea contractului de vânzare-cumpărare pentru că s-a încălcat flagrant o lege. Cinematografele intră în patrimoniul autorităților locale, iar în situația respectivă nu s-a întâmplat acest lucru. Chiar dacă s-au făcut lucrări acolo cu autorizații cu tot, pe noi ne interesează altceva. Am invocat dreptul de proprietate și mergem până la capăt cu acest lucru”, a menționat primarul Mihai Chirica.

În clădire va funcționa un magazin comercial. Autorizație emisă în primăvara anului 2020

Primăria Iași a obținut în instanță cinematografele Victoria, Dacia, Trianon și Tineretului după mai mulți ani de procese cu RADEF România Film. Nu a reușit să intre și în posesia Cinema Copou, pentru că imobilul a fost vândut de RADEF către Bax Serv SRL. Cei care administrează firma au cumpărat clădirea la un preț extrem de mic. Bax Serv SRL a plătit 226 mii de euro la o suprafață de 1.455 metri pătrați, respectiv 155 euro pe metru pătrat.

Ulterior, clădirea a fost închiriată firmei care administrează rețeaua Mega Image pentru o perioadă de 20 de ani. De altfel, aceasta a obținut în luna martie 2020 autorizația pentru schimbarea destinației din clădire Cinema Copou în spațiu comercial, desființare gradene interioare, realizare nou etaj, amenajări interioare, amenajări exterioare trepte și rampă de acces aprovizionare. Spațiul a fost închiriat în baza unui contract cu numărul 5148/18.07.2018, pentru o suprafață construită de 807 metri pătrați.

Contracte suspecte, vechi de două decenii, pe Cinema Copou. RADEF a bătut palma cu o societate din Iași

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu reprezentanții Bax Serv SRL, însă toate numerele de telefon din dreptul societății au fost deconectate. Bax Serv SRL este deținută de Iurie, Svetlana și Serghei Rusnac, cetățeni de orgine basarabeană cu afaceri în municipiul Iași. Cum s-a ajuns ca Cinema Copou să fie vândută de RADEF România Film acestei societăți comerciale? Prin anii 2000 societatea era deținută de altă persoană din Basarabia. Firma a închiriat la vremea respectivă spațiul de la RADEF. În urmă cu câțiva ani a fost parafată tranzacția pe care acum Primăria Iași vrea să o anuleze.

În urmă cu patru ani, Primăria Iași a câștigat procesul cu RADEF România Film, privind dreptul de proprietate asupra cinematografelor din municipiu. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Iași, iar autoritatea locală a intrat în posesia a patru dintre cele cinci cinematografe. Primăria Iași a trecut deja la reabilitarea Cinema Victoria, Cinema Dacia și Cinema Trianon (fost Republica), în timp ce pentru Cinema Tineretului va fi demolat pentru a se reconstitui Coloseumul Bragadiru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *