Prima pagină » Local » Bătaie de joc pe 69 de milioane de euro a autorităților din Iași în proiectul de management al deșeurilor – SMID. Incompetența costă scump!

Bătaie de joc pe 69 de milioane de euro a autorităților din Iași în proiectul de management al deșeurilor – SMID. Incompetența costă scump!

21 mai 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Local

Unul dintre cele mai importante proiecte cu fonduri europene la nivelul județului Iași a ajuns bătaia de joc a autorităților județene. Deși au cheltuit toate fondurile de peste 70 de milioane de euro și au depășit cu aproape 3 ani termenele impuse de UE, autoritățile județene din Iași nu au fost în stare să pună în funcțiune Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, care este extrem de important la nivelul întregii Uniuni Europene, mai ales în condițiile Pandemiei Coronavirus. Din aceste motive, cu toate investițiile de ordinul milioanelor de euro realizate la nivelul județului Iași, autoritățile continuă să plătească sancțiunile impuse de UE pentru nerespectarea condițiilor de reciclare a deșeurilor și gestionare corectă.

Deși la nivelul județului Iași au fost investite sume istorice în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor, situația nu este nici pe departe așa cum impune Uniunea Europeană la ora actuală. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor SMID Iași are o valoare totală de 69,3 milioane euro (fără TVA) și trebuia finalizat și pus în funcțiune din 2017, dar acesta încă bate pasul pe loc. Anumite stații de sortare și tratare a deșeurilor din județ realizate cu investiții UE în acest proiect nu funcționează nici în momentul de față, iar asta dă mari bătăi de cap autorităților și populației.

Practic, pentru că anumite părți din acest sistem integrat al deșeurilor, care ar trebui să ducă la reciclarea cât mai multor materiale și automat la alte beneficii materiale și de mediu, nu funcționează, locuitorii orașului care s-au obișnuit și se obosesc să depoziteze separat deșeurile la coșurile special montate de Salubris în cartiere nu văd avantajele reale ale efortului, pentru că anumite părți din proiect nu funcționează nici astăzi.

Mai mult, cu toate investițiile de ordinul milioanelor de euro realizate la nivelul Iașului, autoritățile continuă să plătească sancțiunile impuse de UE pentru nerespectarea condițiilor de reciclare a deșeurilor, Iar Salubris SA continuă să plătească o taxă de 80 lei pe fiecare tonă de deșeuri depozitată la groapa de gunoi. Practic, ultima factură plătită de Salubris este de 3,3 milioane lei tocmai din aceste motive.

Bomba ecologica la marginea Iasului! Este revoltator in ce conditii traiesc iesenii. Cine este responsabil de aceasta situatie?

Sortarea și tratarea deșeurilor nu funcționează la nivelul județului

În momentul de față, deși a început în mod oficial în 2019 din cauza condițiilor impuse de UE, proiectul SMID funcționează doar în ceea ce privește transportul deșeurilor. În valoare de peste 70 milioane euro, acesta este derulat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) din subordinea Consiliului Județean Iași. De transportul deșeurilor se ocupă, cu probleme din ce în ce mai mari, Girexim Universal SA, care va primi 64,62 de milioane de lei până în 2023 pentru serviciile prestate în județul Iași.

Partea care ține însă de depozitarea și tratarea deșeurilor nu funcționează deloc la nivelul județului, iar asta pentru că o parte din stații și instalații nu au fost puse în funcțiune nici în momentul de față, asta deși toți banii sunt luați de la UE. Asocierea Iasicon SA – Sorain Cecchini Techno Espana SLU – SC Edil Industry SRL a câștigat contractul care prevede operarea stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor în județul Iași. Deși licitația a fost finalizată în martie 2019, stațiile respective nu au fost preluate de prestator, iar asta pentru că nu funcționează.

Șeful Consiliului Județean ridică din umeri

Președintele Consiliului Județean ridică însă din umeri la această problemă serioasă. „Întrebați-l pe Olteanu (Romeo Olteanu – n.r.), el răspunde de partea asta. Nu vreau să mă bag în treburile lor”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Răzvan Gheorghiu, directorul ADIS Iași, explică însă că aceste licitații derulate de Consiliul Județean s-au făcut atât de anevoios încât abia s-a găsit un ofertant la contractul pentru revizia stațiilor.

„Până în momentul de față trebuiau să funcționeze absolut toate stațiile din cadrul proiectului. Deși au fost atribuite, contractele nu sunt onorate pentru că nu au fost puse în funcțiune aceste instalații, iar la ultima licitație abia s-a găsit un ofertant pentru a realiza revizia finală”, a declarat Răzvan Gheorghiu, director ADIS Iași.

Asocierea respectivă administrează stațiile de transfer a deșeurilor din Ruginoasa de 44.000 tone pe an, Bălțați 17.000 tone an, Hârlău 1.800 de tone pe an și va prelua după finalizarea reviziei și depozitul Țuțora, groapa de gunoi a Zonei Metropolitane Iași.

Se așteaptă lucrarea finală în vară, dar ar mai putea exista întârzieri

Nerezolvată din 2017, autoritățile susțin că această problemă se va sfârși în vara acestui an, mai precis după ce se va finaliza revizia aparaturii de tratare a deșeurilor.

„Încă nu s-a făcut recepția finală a proiectului. Licitația pentru serviciul de transport al deșeurilor a fost câștigată de Girexim și funcționează bine în momentul de față, însă chiar dacă s-a adjudecat serviciul de sortare și tratare, acesta nu a fost încă preluat. Nu a fost preluat de consorțiul de firme care a câștigat licitația pentru că la momentul respectiv nu funcționa instalația. Celelalte stații de sortare lucrează deja în județ, ei trebuie să mai preia doar stația din Țuțora. Cred că într-o lună și jumătate, după ce se va finaliza revizia, va intra în funcțiune și instalația de la Țuțora și va fi preluată de noul operator. Ar mai putea fi o întârziere de două săptămâni, pentru că firma care face revizia este în Italia, iar angajații ar trebui să stea în carantină”, a declarat Romeo Olteanu, președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate.

Afacerea deceniului in Iasi a fost blocata! Gunoiul din judet a iscat un scandal monstru. S-a ajuns in instanta pentru suma de 30 milioane de euro

Prestatorul va asigura operarea și administrarea stațiilor de transfer a deșeurilor

Reamintim faptul că asocierea Sorain Cecchini Techno SCT – SC Iasicon SA-SC Edil Industry SRL, în următorii cinci ani, va asigura operarea și administrarea stațiilor de transfer a deșeurilor de la Ruginoasa, Bălțați și Hârlău, sortarea deșeurilor municipale în stațiile Ruginoasa, Țuțora si Hârlău, precum și compostarea deșeurilor verzi și tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul stației de la Țuțora. Edil Industry din Tomești este controlată de doi asociați: Anișoara Tălpălaru și Vasile Gîrjan. Societatea cu obiect de activitate „colectarea deșeurilor periculoase” a fost înființată în 2005. Iasicon este controlată de cunoscutul afacerist Titel Sinescu, în vreme ce Sorain Cecchini Techno este o companie străină specializată în construcția de stații de tratare a deșeurilor.

Valoarea contractului este de aproximativ 40 de milioane de Euro. Transferul deșeurilor ar trebui asigurat prin Stația de la Ruginoasa, care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Bălțați de 17.000 tone/an și cea de la Hârlău, cu o capacitate de 1.800 tone/an, toate făcând parte din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024