Prima pagină » Local » Bătaie de joc la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri pentru că serviciul de radiologie nu funcționează – FOTO

Bătaie de joc la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri pentru că serviciul de radiologie nu funcționează – FOTO

06 sept. 2023, 02:00, 2 ,
Cristina Doroftei în Local

Sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri din cauza faptului că, la Spitalul „Sf. Maria”, radiologia nu funcționează. În două luni s-au înregistrat peste 1.600 de cazuri de fracturi, contuzii și traume. Situația este alarmantă pentru că cele mai multe din aceste cazuri au fost provocate de biciclete, trotinete, jocuri precum fotbal, dar și accidente rutiere în care copilul a traversat neregulamentar

Cu toate acestea, la Spitalul „Sf. Maria”, situația este critică. Aparatul de radiologie nu funcționează, RMN-ul funcționează doar cu intermitențe, iar CT-ul este vechi de 13 ani. Anul acesta s-a tăiat panglica și s-a sărbătorit finalizarea lucrărilor la cel mai mare spital de pediatrie din Moldova, care însă nu este dotat corespunzător.

„Incidența cazurilor de fracturi, contuzii și traume, în perioada vacanței școlare, anume 16 iunie 2023, respectiv 22 august 2023, este în număr de 1.607”, declară Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Un aparat de mii de euro nu funcționează. Sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri

poză cu Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” din Iași, și Costel Alexe, președinte CJ

Totul s-a rezumat la a inaugura finalizarea lucrărilor de modernizare a unității medicale, deși spitalul nu este în totalitate funcțional

De luni de zile, copiii care ajung cu fracturi la Spitalul „Sf. Maria” sunt redirecționați la Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași sau la clinici private, unde prețul pentru o radiografie este de 150 de lei, bani pe care părinții îi dau din buzunarul propriu.

„Laboratorul de radiologie are un regim special de avizare a funcționării, fiind evaluat CNCAN. Instalarea echipamentelor radiologice sunt certificate de CNCAN cu autorizații speciale. Un singur aviz are timp de așteptare până la șase luni.

În acest moment sunt demarate toate documentațiile necesare și efectuate expertize necesare, funcționarea echipamentelor radiologice trebuie să respecte legislația specială în vigoare. În acest moment, la nivelul spitalului se efectuează explorări CT (explorări de urgență) și RMN (explorare complexă). Am efectuat contract pentru efectuarea radiografiilor cu Spitalul de Neurochirurgie. În data de 1 septembrie 2023, timp de o oră, echipamentul radiologic de la Neurochirurgie a avut nevoie de o revizie pentru funcționarea în parametrii optimi. Toate urgențele sunt asigurate la nivelul spitalului.

Precizăm că echipamentele de radiologie ce vor fi montate în cadrul laboratorului de radiologie sunt de înaltă performanță, unice în zona Moldovei. Suntem singurul spital de asemenea mărime și importanță, reabilitat în România, iar lucrările au fost de o complexitate deosebită. Pacienții nu sunt redirecționați în privat contra cost”, transmite bioing. med. Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Un răspuns care nu-i liniștește pe părinții ce sunt plini de frustrare

 poză cu o radiografie

la Spitalul „Sf. Maria” situația este critică. Aparatul de radiologie nu funcționeaă, RMN funcționează doar cu intermitențe, iar CT-ul este vechi de 13 ani

Totul s-a rezumat la a inaugura finalizarea lucrărilor de modernizare a unității medicale, deși spitalul nu este în totalitate funcțional.

Mai mulți părinți au fost nevoiți să-și plimbe copiii dintr-un spital în altul pentru o radiografie. Problema cea mai mare este că, de cele mai multe ori, radiologia nu funcționează nici măcar la Spitalul de Neurochirurgie. În data de 1 septembrie 2023, un tată a făcut trei drumuri pentru ca mâna fetiței sale, în vârstă de doi ani, să fie pusă în ghips. Acesta a ajuns în jurul orei 8:20 în triajul Spitalului „Sf. Maria” din Iași și a rămas șocat când a aflat că serviciul de radiologie nu funcționează. Aceasta a fost redirecționat la Spitalul de Neurochirurgie.

Nici acolo acest serviciu nu funcționa. A fost obligat să plătească din banii săi suma de 150 de lei la o clinică privată și să-și folosească mașina personală. Bani care nu vor fi decontați. În prezent, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru aceste lucruri, astfel că sute de copii cu fracturi sunt puși pe drumuri.

Comentarii
  • Un var diluat de șpagă la managerul spitalului și gata renovarea. Bașca e că, sunt culoare întregi neterminate, pentru că…s-a terminat varul diluat.
    Să vedeți ce scaune și câte scaune cu roți au in dotare… După 2-3 ture cu pacienți, le sar spițele de la roți…
    Ce RMN…. Ăla va fi funcțional la următorul ciclu de șpagă…

  • Cristian, venit din Germania.

    De anul trecut nu funcționează, am văzut cu ochii mei cum părinții asista ca orbii sa se pună în ghips mâinile sau piciorușele copiilor fără a se le face o radiografie. Cică mergi la privat, dar la care privat mergi la 12 noaptea? JOS CORUPȚIA. 80 LA SUTA DIN ACEST SPITAL SUNT „NEAMURI”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024