Prima pagină » Titlurile zilei » Bătaie de joc la Iași! Persoanele cu dizabilități care vor să folosească toaleta din zona de agrement Ciric trebuie să își facă nevoile în pădure: „M-am răsturnat pe rampă, acum merg în boscheți”

Bătaie de joc la Iași! Persoanele cu dizabilități care vor să folosească toaleta din zona de agrement Ciric trebuie să își facă nevoile în pădure: „M-am răsturnat pe rampă, acum merg în boscheți”

23 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

Persoanele în scaun cu rotile care vor să folosească toaleta din zona de agrement Ciric trebuie să își facă nevoile în pădure. Rampa ce duce spre grupul sanitar este mult prea abruptă, însă toaleta este încuiată în cea mai mare parte a timpului. Adrian Alexiuc, un bărbat în scaun cu rotile, din județul Iași, s-a răsturnat, iar din acel moment evită să mai urce pe acolo.

Un bărbat în scaun cu rotile, din Iași, s-a răsturnat pe o rampă amenajată special

Situație penibilă la zona de agrement Ciric. Adrian Alexiuc, un bărbat în scaun cu rotile, din județul Iași, s-a răsturnat pe rampa care duce spre toaleta pentru persoanele cu dizabilități.

La fața locului, s-au deplasat reporterii BZI, care au observat faptul că rampa are o înclinație mare, ceea ce face imposibilă urcarea ei. Adrian Alexiuc a avut nevoie de ajutor pentru a putea urca, însă toaleta pentru persoanele cu dizabilități era încuiată.

Bărbatul frecventează zona și susține că mereu este încuiată, iar el trebuie să își facă nevoile în pădure. Alte probleme cu care se confruntă persoanele în scaun cu rotile sunt bordurile înalte de pe aleea ce duce spre debarcader.

„De cinci ani, tot spun despre problemele cu care ne confruntăm noi, persoanele cu dizabilități, la zona de agrement Ciric. Este vorba de accesul la debarcader, putem să coborâm pe lângă lac, dar la un moment dat sunt niște borduri mari. La piscină, avem o intrare, dar la un moment dat sunt niște borduri. O problemă foarte mare este cu toaletele, degeaba avem toalete pentru persoane cu dizabilități, căci panta este foarte mare și am nevoie mereu să mă împingă cineva, altfel mă răstorn și chiar m-am răsturnat la un moment dat, iar de atunci evit să urc pe acolo. Când ajungem sus, la toaletă, nu mai este o surpriză faptul că este mereu încuiată baia pentru persoane cu dizabilității, așa că sunt nevoit să merg în pădure, în boscheți”, declară Adrian Alexiuc.

Primarul Mihai Chirica: „O să îi penalizez”

Amintim faptul că, în data de 1 mai 2024, Adrian Alexiuc a fost umilit la împărțitul micilor de la Ciric. Acesta nu a putut ajunge în zona unde se ofereau pachetele din cauză că Primăria Iași nu a construit rampe.

„Vrem și noi, persoanele cu dizabilități, să ne bucurăm pentru că nu toți avem însoțitori. În data de 1 mai 2024, i-am spus primarului Mihai Chirica de problemele cu care noi ne confruntăm și mi s-a spus că «se va face». Sunt niște lucruri mărunte care pentru noi contează”, adaugă Adrian Alexiuc.

Reporterii BZI au luat legătura cu primarul Mihai Chirica, ce a transmis faptul că va face verificări, iar ulterior va lua măsuri în acest sens.

„O să îi rog pe colegii mei să verifice, chiar o să îi sun astăzi (n.r. – 22 iulie). Ele sunt construite după un proiect, nu sunt făcute de către noi. Dacă este rampă, înseamnă că este făcută pentru persoanele cu dizabilități, dar să vedem dacă se justifică ce ați spus dumneavoastră și vom lua măsuri. Baia nu ar trebui să fie închisă, dacă este așa, o să îi penalizez”, spune Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *