Un ieșean plecat la muncă în Germania a vrut să investească în trei apartamente din complexul rezidențial River’s Towers. A plătit trei antecontracte în valoare de 60.000 euro. Între timp, prețurile imobilelor au crescut vertiginos, din cauza scumpirilor de pe piața materialelor de construcții. Reprezentanții complexului i-au propus să plătească doar pentru două apartamente, iar avansul dat pentru al treilea să fie returnat. Liviu Simion se simte șantajat
Un nou scandal în jurul proiectului imobiliar River’s Towers din municipiul Iași, de pe bulevardul Chimiei, zona Grădinari. Un ieșean plecat la muncă în Germania a crezut că dă lovitura prin achiziționarea unui apartament situat în complexul deținut de afaceristul basarabean Alexandru Palii. În 2014, Liviu Simion a prins un contract în orașul Koln ca șofer pe tir. A strâns bani și s-a gândit să-i investească în Iași. Povestea începe în momentul în care a plătit un avans pentru un apartament cu o singură cameră.
„Lucrez pe TIR în Germania din 2014. Sunt născut în Boureni, comuna Balș. În 2017 aveam ceva economii, dar am făcut și un credit de 50.000 euro, ce trebuie achitat până în 2024. Am întrebat mai mulți dezvoltatori imobiliari, m-am uitat pe mai multe reclame până am dat peste River’s Towers. Am vorbit cu directorul de vânzări Florin Ștefănoaia. Am vrut să iau un apartament cu o cameră în blocul 3, cu o suprafață de 40 metri pătrați. Cu totul costa 53.000 de euro. Am plătit un avans de 40.000 euro. Asta se întâmpla în noiembrie 2018”, a precizat tânărul de 29 de ani.
În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat și cazul unor proprietari de case din Bucium, nemulțumiți că vor fi construite în vecinătate mai multe blocuri de locuințe colective.
Ieșeanul Liviu Simion s-a răzgândit, a vrut mai multe apartamente
După un an de la prima plată, Liviu Simion a vrut să cumpere mai multe apartamente, în momentul în care au început lucrările la al patrulea tronson de locuințe colective cu 13 etaje.
„Când am văzut că se construiește al patrulea bloc, am propus să renunț la apartamentul din blocul 3 și să plătesc antecontracte pentru alte trei apartamente din noul tronson, care era la stadiul de fundație. Au fost de acord. Am plătit avans 60.000 de euro pentru cele trei apartamente, iar restul urma la finalizare. Un apartament costa aproape 50.000 de euro. Am așteptat doi ani, intabularea trebuia să aibă loc în martie 2021.
Când am întrebat de apartamente, au invocat o lege prin care antecontractul nu mai era valabil pentru că trecuseră 6 luni. Când am vorbit cu ei, au spus că trebuie să renunț la un apartament, pentru că și ei trebuie să câștige. M-au șantajat ca să renunț la un apartament și să plătesc integral pentru celelalte două. Adică să plătesc două apartamente la preț de trei, deși este un contract. Acum, nici banii nu i-am primit înapoi, iar rata o plătesc în continuare”, a mai spus Liviu Simion.
Reprezentanții River’s Towers au spus că au apelat la un avocat
Contactat telefonic, Florin Ștefănoaia, directorul de vânzări de la River’s Towers, a explicat că antecontractele au expirat, motiv pentru care a propus o soluție de compromis.
„Domnul Simion a primit niște notificări de la o casă de avocatură. A scris conform legislației în vigoare, care ne guvernează pe toți. Cele trei antecontracte au expirat. Știam că vrea apartamentele ca investiție. Fiind de bună credință, i-am spus că poate păstra două apartamente, dar renunță la primul. Nu i-am majorat prețul din contract. Deci, urma să cumpere două apartamente, iar avansul pentru al treilea apartament urma să fie returnat. Trebuie să mă consult cu avocata, pe lege s-ar putea să nu mai primească nimic”, a precizat Florin Ștefănoaia.
Reclamantul arată că dezvoltatorul preferă să restituie avansurile, pentru că prețurile apartamentelor au crescut mult în 2021, după ce materialele de construcții s-au scumpit.
Reclamații au fost și la Fusion Towers din zona CUG
Nu numai la River’s Towers s-au înregistrat reclamații. La începutul anului 2021, au fost reclamați și dezvoltatorii de la Fusion Towers, din zona CUG. Un client nemulțumit a arătat că înțelegerile cu dezvoltatorul nu au fost respectate. Mai precis, după intabularea apartamentelor, suprafețele erau mai mici față de proiectul inițial. Astfel, a pierdut un metru pătrat, evaluat la 1.000 de euro. A cerut banii dezvoltatorului Cătălin Pânzariu, dar a fost refuzat. În consecință, a apelat la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași. Probleme cu apartamente au fost semnalate și în comuna Valea Lupului, județul Iași, la Atrium Garden.