Prima pagină » Local » Bătaia de joc de la Bojdeuca lui Creangă a fost parafată de Maricel Popa! Fostul președinte al CJ a distrus simbolul Iașului – FOTO

Bătaia de joc de la Bojdeuca lui Creangă a fost parafată de Maricel Popa! Fostul președinte al CJ a distrus simbolul Iașului – FOTO

28 nov. 2023, 02:00, 4 ,
Sorin Pavelescu în Local

Bătaia de joc de la Bojdeuca lui Creangă, care este cap de afiș în presa ieșeană și națională de aproape două săptămâni, este opera lui Maricel Popa. Proiectul privind restaurarea Bojdeucii a fost inițiat în anul 2017, când la conducerea Consiliului Județean Iași se afla politicianul PSD

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, anunța, în data de 14 noiembrie 2023, printr-un clip video că au fost finalizate lucrările la Bojdeuca lui Ion Creangă. Filmulețul a atras un val numeros de critici, Consiliul Județean Iași fiind acuzat că primul muzeu literar din țară a fost excesiv modernizat prin restaurare și că Bojdeuca lui Ion Creangă nu mai păstrează farmecul de odinioară, ci a căpătat, mai degrabă, un aspect kitsch. Responsabil de modul în care a ajuns să arate Bojdeuca lui Ion Creangă nu este însă Costel Alexe, ci Maricel Popa, proiectul fiind gândit în timpul mandatului său la conducerea Consiliului Județean Iași.

Maricel Popa, responsabil de bătaia de joc de la Bojdeuca lui Creangă

un tablou si cateva obiecte de mobilier din bojdeuca lui Ion Creanga

Bojdeuca lui Ion Creangă a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, după o reparație capitală

Proiectul privind restaurarea Bojdeucii a fost inițiat în anul 2017, când la conducerea Consiliului Județean Iași se afla politicianul PSD Maricel Popa. Un an mai târziu, în 2018, Consiliul Județean Iași aproba un parteneriat cu orașul Făleşti şi Consiliul Raional Făleşti, Republica Moldova, pentru a se accesa fonduri europene din programele transfrontaliere. Astfel, Bojdeuca lui Ion Creangă urma să fie restaurată în cadrul proiectului „Călător pe meridiane culturale”.

În vara anului 2019, Consiliul Județean Iași a început documentația pentru atribuirea contractelor, iar în luna octombrie a aceluiași an a fost înregistrat anunțul pentru desemnarea firmei care să realizeze serviciile de proiectare și asistență tehnică. Arc Design SRL din Iași, administrată de Arhitectul Paul Filip Ciobănașu, a fost singura firmă interesată de acest proiect, motiv pentru care în data de 14 noiembrie 2019 se semna contractul între Consiliul Județean Iași și numita firmă. Autorizația de construire pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” Iași a fost obținută pe 13 februarie 2020, tot în mandatul lui Maricel Popa.

Deși instituțiile de cultură i-au atras acestuia atenția că proiectul de restaurare nu urmărește păstrarea spiritului de epocă al Bojdeucii marelui povestitor, ci prevede o modernizare excesivă, Maricel Popa nu s-a abătut de la ideea de a distruge unul dintre simbolurile Iașului. Tot dosarul de restaurare a fost studiat de Comisia Regională a Monumentelor Istorice în decembrie 2019, când s-ar fi putut face schimbări privind proiectul, acest lucru însă nu s-a întâmplat.

o imagine din anul 1914 cu bojdeuca lui Ion Creanga

Maricel Popa a distrus unul dintre simbolurile Iașului

Marius Dangă îl face responsabil pe Maricel Popa de distrugerea unuia dintre simbolurile Iașului

o imagine din anul 1914 cu bojdeuca lui Ion Creanga

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost construită înainte de anul 1850 și locuită de marele povestitor între anii 1872-1889

În ședința ordinară a Consiliului Județean Iași, din 23.11.2023, Marius Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, atrăgea atenția că Maricel Popa este cel care a distrus definitiv Bojdeuca lui Ion Creangă, unul dintre cele mai importate simboluri ale Iașului.

„Am solicitat, în dimineața asta, la Primăria Municipiului Iași să ne transmită și nouă adresa prin care Consiliul Județean Iași, în data de 28.01.2020, înaintând documentația tehnică, cu avizul de la Direcția de Cultură, a solicitat autorizația de construcție, să văd și eu de cine este semnată. Este semnată de doctor inginer președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa”, a precizat Marius Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași.

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost construită înainte de anul 1850 și locuită de marele povestitor între 1872 și 1889. Într-o serie de imagini din epocă se observă că în 1912 era deja într-o stare avansată de degradare, în 1914, acoperișul acesteia era deja distrus în mare parte, iar pereții crăpați. Aceasta a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, după o reparație capitală. În perioada 1984-1989 a fost realizat amfiteatrul în aer liber, care a fost proiectat de arhitectul ieșean Virgiliu Onofrei.

În 1936, Bojdeuca trecea printr-o nouă restaurare. Imobilul a avut foarte mult de suferit în urma cutremurului din anul 1940, iar în 1942 s-a aprobat refacerea sa. Bojdeuca a trecut și prin cutremurul din 1977, deși a suferit numeroase stricăciuni și a fost nevoie să iasă din circuit. În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare şi consolidare, iar muzeul a fost redeschis publicului în 1985.

Toate aceste restaurări au fost realizate astfel încât Bojdeuca lui Creangă să arate ca în epoca marelui povestitorului. Deși, acum, numeroase voci îl fac responsabil pe Costel Alexe de modul în care arată primul muzeu literar din țară, restaurarea inițiată în anul 2017 este opera lui Maricel Popa, care însă nu-și mai asumă bătaia de joc de la Bojdeuca lui Creangă.

Comentarii
  • Danga,te vad aerian.Avizul este dat de Directia de Cultura.Tu trebuie sa-i intrebi pe acei care faceau parte din comisie,pentru ca ei si-au dat avizul ca „mari specialisti in domeniul culturii”,nu Popa,Alexe sau Danga,care toti la un loc,inclusiv Comisia, sunt niste neica nimeni,pentru ca au aprobat un proiect de rasul curcilor.Comisia a fost in sluba politicienilor, nu a culturii.Ar trebui cunoscuta componenta acelei comisii,pentru ai „felicita”.

  • Confuzie totala, in functie de imprejurari.
    Cand e cu felicitari, “bravo DJC”. Cand e cu huoo, “comisia e tampita”. Asta se intampla de ani de zile.
    Avizul nu este al comisiei, ci al Directiei Judetene a Monumentelor Istorice si este intocmit de angajat DJC si semnat de directorul directiei, nu de presedintele comisiei.
    Avizul Comisiei zonale a monumentelor istorice este “consultativ”, fundamentand sau nu avizul Directiei Judetene.

  • Dupa mine, ce s-a facut acum la bojdeuca este destul de bine. Minusuri : iluminatul trebuia asigurat cu lampi pe acumulatori – costa si mai putin decat instalatia electrica; si s-a exagerat cu latirea trotuarelor – locul pentru promenada este pe Lapusneanu, nu acolo.
    Ce nu este deloc bine este cladirea de beton din curtea bojdeucii. Nu are ce cauta acolo. Ar trebui demolata.

  • Dupa restaurare,Bojdeuca lui Creanga nu mai este Bojdeuca lui Crea nga,este o casa oarecare in stil modern, niste prosti isi bat joc pe banii nostri de cultura romaneasca. Traiasca PCR -PNL, niciun vot nu trebuie sa le dam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024