Bătăile neregulate ale inimii sau ritm cardiac anormal sunt denumite medical aritmie cardiacă.
Cauzele apariției bătăilor neregulate ale inimii sunt multiple, dar printre cele mai des întâlnite se numără oboseala, stilul de viață nesănătos, efortul fizic sporit sai o perioadă plină de stres și efort intelectual.
Bătăile inimii normale
Frecvența cardiacă în repaus este atunci când inima pompează cantitatea minimă de sânge de care corpul are nevoie atunci când persoana se află în repaus. Frecvența cardiacă în repaus poate varia de la o persoană la alta, însă un puls normal este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut.
Frecvența cardiacă a copiilor este mai mare decât la adulți. Astfel, frecvența cardiacă în repaus pentru copiii cu vârste între 6 și 15 ani este cuprinsă între 70 și 100 de bătăi pe minut.
Pulsul normal al inimii variază de la 100 – 170 de bătăi pe minut la nou-născuții: între, la 90 – 130 de bătăi pe minut la bebeluși și până la 60 – 100 de bătăi pe minut la copiii de peste 10 ani.
Bătăi neregulate ale inimii: Simptome
În multe cazuri, aritmiile sunt asimptomatice, dar pot să apară și anumite simptome ce arată că au apărut bătăi neregulate ale inimii.
Unul dintre cele mai des întâlnite simptome în cazul bătăilor neregulate ale inimii este apariția durerii la nivelul toracic. Durerea în piept poate fi pe moment ți de o foarte mare intensitate sau cronică.
Problemele respiratorii reprezintă un alt simptom al bătăilor neregulate ale inimii. Acestea pot fi un semnal de alarmă legat de faptul că ceva grav se petrece în sistemul tău cardiovascular.
Tahicardia este un alt simptom ce apare în cazul bătăilor neregulate ale inimii. Tahicardia apare atunci când numărul de bătăi al inimii tale este mai mare de 100 pe minut. Aceasta nu este o boala in sine, ci doar un simptom al unei afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, în cadrul aritmiei pot să apară extrasistole, stări de ameţeală, stări de oboseală sau stări de leşin.
Bătăi neregulate ale inimii: Tratament
În cazul aritmiilor, medicul va recoamnda în primul rând schimbarea stilului de viață. Adică, persoanelor care acuză bătăi neregulate ale inimii li se recomandă evitarea substanțelor psiho-excitante, cofeina în exces, băuturile energizante, ciocolata în exces, fumatul și alcoolul.
Tratamentul medicamentos în cazul aritmiilor constă în betablocante, medicamente cu relativ puține reacții adverse și eficiente în majoritatea tipurilor de aritmii. Acestea pot fi administrate atât adulților, cât și copiilor.
În tratarea artimiilor, se folosesc antiaritmicele, dar pentru administrarea lor este nevoie de un proces complex de diagnosticare.
Pentru aritmii există și unele remedii naturiste, precum talpa gâștei, păducel, unuguraș sau alvandă.