Zona de versant din cartierul Țicău, la intersecția cu strada Sărărie, va fi folosită pentru extinderea proiectelor imobiliare. Afacerista Adelina Rezanu din Republica Moldova are nevoie de avizul arhitecților. În cazul în care va vinde apartamentele, poate obține peste 800.000 de euro
Noi investiții imobiliare sunt anunțate în zona cartierului Țicău, mai precis pe strada Sărărie, nr.104, din municipiul Iași. Beneficiarul proiectului este Adelina Rezanu, din Republica Moldova. Prin societatea Resurs Invest SRL, a inițiat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui bloc de locuințe colective la adresa menționată. Terenul disponibil este de doar 463 de metri pătrați. Proiectul a fost avizat de Comisia de Urbanism în 2020, dar și de Consiliul Local. Acum, la faza de autorizare, proiectul este supus analizei în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). În perioada următoare va fi prezentată și rezoluția arhitecților, membri în cadrul CZMI.
Conform indicatorilor urbanistici, noua construcție va ocupa 30 la sută din suprafața terenului, iar coeficientul de ocupare a terenului este 0.9. Clădirea nu trebuie să depășească înălțimea maximă de 9 metri. La finalul proiectul, clădirea va avea o suprafață desfășurată de 416 metri pătrați. La prețurile practicate în zonă, blocul poate fi vândut și cu 800.000 de euro. Deocamdată nu se cunosc detalii despre modul în care va fi făcută compartimentarea imobilului. Apelată telefonic în mai multe rânduri, Adelina Rezanu nu a răspuns pentru a oferi lămuriri legate de inițiativa imobiliară.
Adelina Răzanu a fost implicată într-un scandal pornit la câțiva metri de amplasamentul de pe Sărărie
Societatea Resurs Invest SRL, în 2013, era condusă și de Serghei Rezanu, care s-a retras ulterior din actele firmei. Cei doi investitori au început atunci un proiect pe strada Sărărie, de data asta la numărul 102. Acum, imobilul cu două etaje se află în exploatare. Scandalul a pornit de la faptul că Adela Rezanu a obținut o autorizație de la Primăria Iași pentru consolidarea și mansardarea unui imobil deja existent pe proprietatea privată. Mai precis, o parte din clădire trebuia consolidată, dar inspectorii Primăriei au constatat că, de fapt, a fost demolată.
Explicațiile beneficiarului au fost că pereții nu au mai rezistat pentru că aveau în compoziție mult lut. Revenind la proprietatea de la nr.102, noul imobil va fi destul de aproape de vecinătăți, unde sunt construite imobile doar cu regimul parter. Nici soluția privind asigurarea numărului de parcări necesare nu este identificată. De cele mai multe ori, membrii Comisiei de Urbanism solicită investitorilor să prevadă locuri de parcare în subsolul imobilelor.
Un proiect controversat din apropierea Mitropoliei va fi analizat de arhitecți
În această perioadă, arhitecții trebuie să analizeze oportunitatea construirii unui bloc în spatele Mitropoliei, pe strada Semnului, nr.16, aflată la intersecția cu strada Gospodari, la câțiva pași de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), dezvoltatorul a primit avizul Consiliului Local, în 2017, pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime de P+2+M. Suprafața de teren studiată este de doar 488 de metri pătrați. Pe teren se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp.
La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați. La un preț de vânzare de 1.000 – 1.200 euro/mp, imobilul valorează peste 1 milion de euro. Terenul a fost achiziționat în 2014. Cert este că zona este sufocată constant de numărul mare de mașini care circulă pe străzile înguste. Apariția a cel puțin încă 10 autoturisme în zonă va bloca traficul rutier. Proiectul este inițiat de Alexandru Pascal. La o ședință anterioară a CZMI, proiectul a fost respins, nu a fost avizat regimul de înălțime. Nu departe de terenul menționat se dezvoltă un proiect major al companiei Iulius.