Prima pagină » Local » Basarabenii au luat locul cerșetorilor în Iași. Polițiștii au observat mișcarea: „Cetățenii trebuie să nu mai încurajeze fenomenul” – FOTO

Basarabenii au luat locul cerșetorilor în Iași. Polițiștii au observat mișcarea: „Cetățenii trebuie să nu mai încurajeze fenomenul” – FOTO

20 nov. 2023, 02:00, 4 ,
Petronel Ștefan, în Local

Cerșetorii „autohtoni” sunt înlocuiți, în Iași, de persoane venite din Republica Moldova. În ultima vreme, polițiștii din municipiu au depistat acest lucru pe străzile din oraș

Polițiștii locali din Iași patrulează zilnic pentru asigurarea ordinii publice și siguranței cetățenilor. De multe ori se întâmplă să depisteze persoane care apelează la mila publicului. În ziua de vineri, 17 noiembrie 2023, a fost observat, în zona Podu Roș, un cetățean din Republica Moldova, care simula o problemă locomotorie și apela la trecători.

Cerșetorii „autohtoni” sunt înlocuiți în Iași

Chiar în urmă cu câteva săptămâni, polițiștii locali au identificat un bărbat în vârstă de 32 de ani, din Republica Moldova, care cerșea într-o intersecție. Acesta mai fusese depistat acum câteva luni, când se afla în scaun cu rotile, simulând o problemă de sănătate. Se pare că la Iași prinde amploare un nou fenomen, Poliția Locală a observat, de data aceasta, un bărbat de aceeași vârstă care cerșea în zona Podu Roș. Precum conaționalul său, cerșetorul, tot din Republica Moldova, simula faptul că are o problemă la un picior și folosea un baston pentru a se deplasa.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au fost sesizați de o persoană cu privire la faptul că un bărbat apelează la mila trecătorilor în zona Podu Roș. După stabilirea identității persoanei care simula o dizabilitate locomotorie, polițiștii locali au aplicat măsurile legale, conform Legii nr. 61/1991, și s-a dispus confiscarea sumei de bani rezultată din activitatea de cerșetorie”, au transmis reprezentații Poliției Locale din Iași.

Cetățenii trebuie să fie mai atenți

 Liviu Zanfirescu

Poliția Locală din Iași investighează în continuare cazurile

Apariția cerșetorilor se datorează faptului că ieșenii, de cele mai multe ori, le oferă bani persoanelor care apelează la aceste procedee. Văzând că au mai mult de câștigat, unii escroci simulează faptul că ar avea o problemă medicală pentru a obține mai multe foloase bănești. Fenomenul este răspândit peste tot în oraș, iar polițiștii locali încercă să țină lucrurile sub control. În cazul în care sunt persoane care au probleme, poliția colaborează cu celelalte instituții pentru a găsi soluții.

„Obligația noastră este să ne implicăm, să combatem acest lucru. În primul rând, cetățenii trebuie să nu mai încurajeze acest fenomen, pentru că este susținut de populație. Cetățenii vor ca să nu mai existe cerșetori, însă atâta timp cât se dau bani unor persoane care fac acest lucru, nu va dispărea niciodată. Sunt cazuri în care anumiți oameni cerșesc și după, imediat, își cumpără băuturi alcoolice și fac scandal în zonă. În continuare vom face investigații în ceea ce privește situația din oraș, iar în funcție de rezultate vom colabora și cu alte instituții”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale din Iași.

Cerșetorii „autohtoni” sunt înlocuiți, în Iași, de cetățeni din Republica Moldova. Fenomenul poate lua amploare, însă polițiștii rămân vigilenți.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *