Prima pagină » Informații utile » Barza neagră, o pasăre migratoare deosebită! Au fost văzute exemplare și în România!

Barza neagră, o pasăre migratoare deosebită! Au fost văzute exemplare și în România!

17 apr. 2025, 08:49,
Redacția BZI în Informații utile

Barza neagră este o pasăre migratoare de talie mare, răspândită în pădurile de amestec din zona carpatică, cu întinderi de apă în apropiere. Aceste exemplare sunt destul de timide și solitare și cântăresc până la 3 kilograme. Sunt văzute destul de rar la noi în țară, acestea migrează în sezonul rece din Europa Centrală și de Est și zonele temperate din Asia în Africa.

Barza neagră spre deosebire de cea albă, este o pasăre care nu se instalează niciodată în apropierea unei locuințe umane. Pentru cuibărit, păsările aleg zone îndepărtate, cu multe păduri și mlaștini.

Barza neagră, o pasăre migratoare deosebită

Barza neagră sau ciconia nigra, cum este denumită științific, este mult mai rar întâlnită decât barza albă. Este o specie specifică Europei de Est și Peninsulei Iberice însă poate fi întâlnită sporadic în toată Europa Continentală. Cea mai mare concentrație de berze negre se află în Ungaria, în pădurile inundabile de pe malul Dunării.

Această pasăre preferă pădurile cu copaci bătrâni din apropierea văilor râurilor sau a terenurilor mlăștinoase. Este o pasăre migratoare care ne părăsește toamna pentru a iernă în Africa și se întoarce primăvară, de obicei la aceleași locuri de cuibărit. Exemplarele din Peninsula Iberică nu migrează. Iată cât trăiește un peruș.

Barza neagră are penajul aproape complet negru, cu reflexii metalice verzi și violete. Doar abdomenul este alb. Picioarele și ciocul sunt lungi, cu o coloratie roșie-portocalie puternică.

Exemplarele tinere au ciocul negricios iar picioarele gălbui. Lungimea corpului este de 90-100 cm, anvergură aripilor de 1,1 – 1,45 cm iar greutatea de 2,5 – 3 kg. Clămpănește din cioc, emițând diverse semnale precum șuierături și fluierături.

Comportament și stil de viață

Berzele negre sunt păsări mult mai rare și mai retrase decât berzele albe. De obicei, ele își petrec timpul solitare sau în perechi, dar și în stoluri de până la 100 de exemplare atunci când migrează sau iernează.

Se hrănesc mai ales în apele dulci, puțin adânci, deși uneori își pot căuta hrana și pe uscat. Berzele negre comunică prin diverse sunete. Sunetul principal seamănă cu o inhalare puternică, iar atunci când sunt amenințate emit un șuierat.

Barza neagră este o specie predominant ihtiofagă și consumă o gamă foarte largă de pești: ciprinide, știuci, anghile, bibani etc. Suplimentar, se hrănește cu mamifere mici (șoareci, chițcani), șopârle, șerpi, amfibieni, păsări de talie mică, insecte de talie mare, nevertebrate acvatice (moluște, crustacee). Iată ce specii de papagali vorbitori există.

Barza neagră este o specie monogamă, iar perechile se formează doar pentru un sezon de împerechere. Perioada de reproducere începe la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Femela depune 3-4 ouă, iar incubarea durează 32-38 de zile. Puii încep să zboare la vârsta de 63-71 de zile. Totuși, pentru încă două săptămâni, puii continuă să se întoarcă la cuib pentru a fi hrăniți și a se adăposti noaptea. Devin maturi din punct de vedere sexual la vârsta de 3-5 ani.

Cuiburile sunt de dimensiuni mari, construite din crengi și căptușite cu iarbă și mușchi. Ele sunt amplasate pe arbori bătrâni și înalți, adesea la înălțimi mari (10-20 m), pe stânci și alte suporturi similare. Cuiburile sunt refolosite ani la rândul. Pentru că este rară, barza neagră este o specie greu de fotografiat

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Afacerea „Carnet de CEC”, în 2025. Obiectul din comunism se vinde acum cu mii de lei
observatornews.ro
Ce soluţii au românii care se vor trezi cu facturi duble la energie din iulie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai neagră zi din sport. Tragedia cu zeci de morți
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Afacerea „Carnet de CEC”, în 2025. Obiectul din comunism se vinde acum cu mii de lei
Dailybusiness.ro
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cine este SSP-istul lui Nicușor Dan. Le-a înnebunit pe internaute, care îl vor de bărbat, doar că el e puțin... însurat: Îl caut pe domnul de la SPP pentru o prietenă
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025