Într-un studiu științific, cercetătorii indică un risc crescut de probleme cardiace dacă țesutul gras se acumulează în zona gâtului. De ce bărbia dublă crește riscul de probleme cardiace?
Probleme cardiace: bărbia dublă crește riscul
Într-un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate, cercetătorii de la Universitatea din Granada (Spania) avertizează asupra pericolelor pe care le prezintă acumularea de grăsime în zona gâtului pentru sănătatea inimii. Fie că este superficiala ca în cazul bărbiei duble sau mai profunda, acest exces de țesut adipos ar fi predictiv al riscului cardiometabolic al individului și al unui profil pro-inflamator dăunător inimii, în special la pacienții adulți.
Pentru studiu, 139 de adulți tineri (68% dintre ei femei) au fost supuși unei scanări CT și a altor examene mai extinse pentru ca cercetătorii să evalueze nivelurile de grăsime localizată în zona gâtului. Tensiunea arterială, activitatea fizică, glicemia, colesterolul și starea inflamatorie a participanților au fost, de asemenea, înregistrate și luate în considerare.
Studiul a arătat că acumularea de grăsime în gât a fost asociată cu o adipozitate globală și centrală mai mare (mai multă grăsime corporală), un risc cardiometabolic mai mare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet…) și un status inflamator mai mare la adulții tineri sănătoși. În plus, cercetătorii au observat că această acumulare de grăsime în zona gâtului a fost un factor la fel de puternic (în ceea ce privește direcția și amploarea) ca acumularea de grăsime viscerală, cu alte cuvinte în zona burtii, în prezicerea riscului cardiometabolic și a stării inflamatorii, în special la bărbați.
Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut în acest domeniu de cercetare. Aceasta va include studierea „mai aprofundată a țesutului adipos al gâtului, pentru a înțelege rolul său patogen în obezitate și comorbiditățile asociate, precum și importanța sa biologică”, au subliniat Arias Téllez și Francisco Miguel Acosta Manzano, coautori ai studiului, potrivit Sante Magazine.
„Pe măsură ce ne aprofundăm cunoștințele despre acest depozit [de grăsimi], vom putea determina, de asemenea, dacă intervențiile specifice (de exemplu, exercițiile fizice și / sau aportul restricționat de calorii) ar putea ajuta la reducerea acumulării de grăsime în gât”, au adăugat ei.
Profilul de risc cardiac ridicat
Ai peste cincizeci de ani și ai următorul profil:
Fumezi ;
sunteți hipertensiv (tensiunea arterială mai mare de 14/9);
analizele de sânge arată niveluri scăzute de zaharuri (zahăr din sânge) și colesterol în sânge;
luați mașina sau autobuzul, chiar și pentru o călătorie de 500 de metri.
Dacă fumați, aveți hipertensiune arterială și diabet, aveți 13 ori mai multe șanse de a avea un atac de cord decât un nefumător fără diabet și hipertensiune arterială. Diabetul, tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat sunt ucigași tăcuți.
Nu mai fuma pentru a-ți proteja inima
Cu doar zece țigări pe zi, vă dublați riscul de a avea un atac de cord; la 20, înmulțim riscul cu trei. Nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre diferitele metode care există, indiferent dacă este vorba de terapie cognitivă, abordări complementare (medicamente pe bază de plante, hipnoză, acupunctură, auriculoterapie etc.) sau ajutoare medicamentoase.
Luptați împotriva stresului pentru a vă limita riscul cardiac
Se pare că persoanele stresate sunt mai predispuse la probleme cardiace, ca să nu mai vorbim de efectele negative asupra somnului și moralului. Învață să fii Zen și să-ți gestionezi emoțiile. Respirați calm pentru a ușura presiunea.
Urmăriți grăsimile rele
Aceasta este o măsură crucială de pus în aplicare. Scopul este de a înlocui cât mai des grăsimile de origine animală (unt, grăsimi din carne, mezeluri, brânzeturi, preparate industriale) cu grăsimi de origine vegetală (ulei de floarea soarelui, ulei de măsline).
Îmbogățiți-vă dieta cu omega 3 conținut în pește și în anumite uleiuri (nuc, semințe de in, ulei de rapiță etc.).
Reduceți aportul de colesterol din dieta prin limitarea aportului de gălbenușuri de ou, unt, carne de organe, mezeluri și produse lactate negrimate.
Limitați aportul de zahăr și sare
Ne putem imagina cu ușurință că, pentru a avea o dietă echilibrată, este necesar să se limiteze consumul de dulciuri și băuturi dulci. De asemenea, urmăriți sărurile ascunse în produse de patiserie, mezeluri, brânzeturi și preparate industriale pentru a nu vă crește tensiunea arterială.
Fii atent la greutate
Cântărește-te în mod regulat fără să devii obsedat de nici cea mai mică variație de 500 de grame. Pentru a afla greutatea sănătoasă, calculați indicele de masă corporală (IMC): împărțiți greutatea (în kilograme) la înălțimea pătrată (în metri).
Dacă rezultatul este sub 18,5, ești slab.
Dacă rezultatul este între 18,5 și 25, greutatea este ideală.
Dacă rezultatul este între 25 și 30, sunteți supraponderal.
Dacă rezultatul este peste 30, ești obez.
Angajați-vă în activitati fizice
Lupta împotriva stilului de viață sedentar este un factor de protecție pentru inima ta. Dacă nu ați fost niciodată un pasionat al sportului, începeți să vă mișcați zi de zi.
Luați scările în loc să luați liftul,
coborâți dintr-o stație de autobuz înainte de a ajunge la destinație,
umblați cel puțin 30 de minute pe zi în aer curat.
Moderați-vă consumul de alcool
Nu beți mai mult de unul până la două pahare de vin pe zi.