Prima pagină » Local » Bărbatul care, timp de un an, a luat Paracetamol, crezând că îl va ține departe de COVID-19, și-a distrus viața! Medicii ieșeni spun că, acum, pacientul este dependent de dializă! FOTO/VIDEO
Bărbatul care, timp de un an, a luat Paracetamol, crezând că îl va ține departe de COVID-19, și-a distrus viața! Medicii ieșeni spun că, acum, pacientul este dependent de dializă! FOTO/VIDEO

Bărbatul care, timp de un an, a luat Paracetamol, crezând că îl va ține departe de COVID-19, și-a distrus viața! Medicii ieșeni spun că, acum, pacientul este dependent de dializă! FOTO/VIDEO

01 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Și-a pierdut funcția renală după ce a luat luni de zile un medicament care să-l ferească de boala care a speriat omenirea în ultimii 2 ani. Bărbatul de 55 de ani care a înghițit zi de zi Paracetamol, crezând că nu se va îmbolnăvi niciodată de COVID-19, a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, din Iași, și trebuie să facă dializă. Bărbatul lua și câte 3-4 pastile pe zi. Acum, rinichii nu îi mai funcționează deloc

Bărbatul de 55 de ani din județul Neamț, care a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, după ce, timp de un an, a luat Paracetamol, de teamă să nu se îmbolnăvească de COVID-19, și-a pierdut funcția renală. În urmă cu aproximativ 3 săptămâni, bărbatul a fost internat în stare gravă, iar, după ce a fost stabilizat, a fost trimis acasă. Din păcate, eforturile medicilor ieșeni de a-i salva rinichii au fost în zadar. Bărbatul s-a întors pentru controlul periodic, iar medicii nu au observat îmbunătățiri. Acum, urmează ca acesta să înceapă dializa.

„Din nefericire, bărbatul de 55 de ani și-a pierdut total funcția renală, după ce, timp de un an, a luat în fiecare zi Paracetamol. După ce a fost internat la noi, pe data de 16 iunie 2021, în urma investigațiilor, el a fost externat. S-a întors pentru controlul periodic și nu au fost observate îmbunătățiri, iar starea acestuia s-a înrăutățit. Rinichii bărbatului nu mai funcționează deloc. Acesta va începe dializa în următoarele zile”, a declarat ieri dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, din Iași.

De frica bolii, bărbatul a crescut doza de pastile administrată zilnic

Reamintim că, pe 16 iunie 2021, un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost transferat de la spitalul din Piatra Neamț, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, cu o insuficiență renală gravă, după ce, timp de un an, a luat mai multe pastile. Acesta, împreună cu soția sa, a luat Paracetamol și Algocalmin în cantități mari, pentru a nu se infecta cu virusul COVID-19. Automedicamentația i-a distrus rinichii. Așadar, administrarea zilnică a medicamentelor în cantități mari i-a afectat în totalitate funcția renală. Odată cu înmulțirea cazurilor de COVID-19, frica de boală l-a determinat pe bărbat să mărească doza de pastile, lucru ce i-a afectat în mod ireversibil starea de sănătate. De la o pastilă de Paracetamol și una de Algocalmin pe zi, a ajuns să ia câte 3-4 zilnic. Soția bărbatului, care a urmat același „tratament”, a fost mai norocoasă, nefiind nevoie de spitalizare.

Medicii ieșeni avertizează că administrarea necorespunzătoare a pastilelor poate duce la efecte adverse grave, iar insuficiența renală este doar unul dintre acestea. Un alt efect advers este legat de inhibiția producției de leucocite, care sunt tocmai acelea care ar trebui să îi ferească pe oameni de infecții. În cazul bărbatului de 55 ani se putea evita această situație dacă, în luna decembrie 2020, se vaccina împotriva COVID-19 și nu mai lua pastile, spun medicii ieșeni. În decembrie 2020, peste 300 de persoane cu boli renale se aflau pe lista de așteptare pentru un transplant renal.

Pacienților asimptomatici le era prescris tratament cu Paracetamol

Mii de ieșeni care au fost izolați la domiciliu după ce au fost infectați cu COVID-19 au plătit sute de lei pentru tratamente de specialitate. Casa de Asigurări de Sănătate nu a decontat toate medicamentele prescrise de doctorii de familie. Ieșenii cu forme ușoare ale infecției cu COVID-19 au fost monitorizați la domiciliu de către medicii de familie.
Pacienții care nu s-au internat într-o unitate spitalicească au fost nevoiți să scoată sute de lei din buzunare pentru a-și putea plăti medicamentele prescrise de doctori. Pacienților care au avut o formă ușoară a bolii le-a fost recomandată o medicamentație simptomatică, precum vitamina C, D, Zinc, Paracetamol, dar și antibiotice. Astfel, în general, medicii de familie le-au prescris Paracetamol pacienților cu COVID-19 care au febră și se află în izolare la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024