Prima pagină » Titlurile zilei » Bărbatul care în 7 ani a făcut dintr-o fostă fabrică noua lui casă. Acesta locuiește singur, iar animalele sunt familia sa: „Car apă din Bahlui ca să am de spălat” – FOTO

Bărbatul care în 7 ani a făcut dintr-o fostă fabrică noua lui casă. Acesta locuiește singur, iar animalele sunt familia sa: „Car apă din Bahlui ca să am de spălat” – FOTO

11 apr. 2023, 02:00,
Petronel-Vlăduț Ștefan, în Titlurile zilei

În zona industrială din Iași, unde se afla o mare uzină în curs de demolare, își duce veacul un bărbat de numai 56 de ani, pe nume de Ștefan Chelaru. Greutățile și alegerile greșite din viață l-au adus să trăiască într-o locuință improvizată dintr-o veche încăpere a unei fabrici din Iași. Găsind patru stâlpi de susținere și un acoperiș, acum 7 ani, Ștefan a început să își construiască noua lui casă

Bărbatul trăiește fără curent electric, gaz sau apă în locația unde se afla vechiul combinat TEROM Iași. Clădirile din jur au fost demolate după ce activitatea fabricii a fost oprită, astfel că Ștefan s-a folosit de orice material rămas pentru a construi o locuință improvizată. Un om micuț care se plimbă într-o cârjă, prin curte, alături de prietenii săi, cele 8 pisici și 2 căței.

Noua lui casă este într-o încăpere de uzină

 o poză cu o casă

Bărbatul a construit casa cu resturi de la fosta fabrică

Ștefan nu a locuit dintotdeauna aici. După ce a copilărit la Iași, el a ajuns în cele din urmă să lucreze la Constanța. Dulgher de meserie, a lucrat la importante șantiere din zona dobrogeană, în ultimii ani ai comunismului. Însă, după revoluție, parcă totul s-a schimbat pentru el. Rămas fără loc de muncă, a trebuit să se descurce așa cum a putut, însă în urma unor alegeri greșite în viață a ajuns să trăiască pe străzi. Asta până când s-a reîntors la Iași să își amenajeze o locuință.

„De mic am crescut la Iași, am învățat la școala din Coropceni, iar după clasa a 8-a am ajuns la liceu, în Iași, la Construcții. După ce am învățat meserie, mi-am găsit de lucru imediat, la Constanța, eram dulgher de meserie. Am lucrat și la șantierul naval din Constanța, am lucrat și în mină.

După revoluție a fost mai greu, am avut o afacere cu alți muncitori, munceam la negru, însă după un timp nu a mai mers nici asta. Am trăit o perioadă pe străzi, eram omul nimănui, după m-am întors la Iași și am găsit locul acesta. Am început ușor, căram cărămidă cu sacoșele, aduceam apă din Bahlui și cu lut am construit ce vedeți aici. Am găsit foarte multe lucruri folositoare la gunoi”, povestește Ștefan Chelaru.

Ștefan nu caută mila nimănui și apreciază ajutorul primit de la oamenii din comunitate. În prezent, aceasta mai primește alimente de la diferite persoane care îl cunosc, dar este și în evidența Asistenței Sociale din Iași.

„Mă bucur că mai există oameni buni pe lumea asta, mă ajută, îmi aduc ceva de mâncare, îmi mai aduc baterii pentru radio. Și cei de la Asistența Socială m-au ajutat tare mult, mi-au făcut documentele, am făcut analize, iar acum, din câte am înțeles, ar dori să vorbească cu compania care deține terenul aici, poate o să dorească să îmi doneze terenul. Eu sper acum doar să fiu sănătos, din păcate, nu prea mai am putere, am o boală la oase și mă deplasez destul de greu”, adaugă cu o voce îndurerată Ștefan.

Animalele sunt familia lui

o poză cu Ștefan Chelaru

Animalele de companie sunt ca o familiei pentru el

Din păcate pentru Ștefan, familia nu mai ține legătura cu el. Are 3 surori și un frate, dar nu mai păstrează legătura cu niciunul. Însă cel mai mare regret pentru el rămâne faptul că nu și-a văzut fata de când era mică. Acesta a divorțat când fiica lui avea doar câțiva ani și de atunci nu a mai văzut-o.

„Am fost și căsătorit, am și o fată de 30 de ani care stă în Anglia acum, dar nu am mai văzut-o de când era mică. Am vorbit cu ea de câteva ori. Din ce mi-a spus, ar vrea să vină să mă vadă, să înțeleagă ce s-a întâmplat. Din păcate, cu restul familiei nu mai țin legătura, fiecare are probleme, nu vreau să stau pe capul lor. Aceasta este situația mea, am făcut în viață niște alegeri mai nepotrivite și am ajuns așa, dar de acum ce pot să mai fac”, relatează bărbatul.

Animalele din jurul casei sunt ca o familie pentru el. Acesta are 8 pisici, 2 câini și mulți porumbei care trăiesc alături de el.

„Mă mai iau cu animalele, ele dorm cu mine în casă, sunt foarte docile. Pentru mine, ele sunt familia mea acum, e tare urât să fii singur, să nu ai cu cine vorbi. Dar mă mulțumesc și cu ele, așa trec mai repede zilele. Oamenii mă ajută cu hrană pentru animale, sunt toate castrate, deci am grijă de ele”, spune Ștefan despre prietenii săi.

Ștefan Chelaru este mulțumit că a muncit singur la noua lui casă și că are un acoperiș deasupra capului. Totuși, problema cea mai mare rămâne singurătatea, care pare tot mai apăsătoare, în special seara. Bărbatul speră că va putea locui aici în continuarea și că nu vor fi probleme pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *