O nouă lege a fost aprobată vineri, 26 august, de Guvernul României. Conform acesteia, bărbații din țara noastră vor putea beneficia de concediu paternal la nașterea copilului.
Astfel, dacă până acum, legea spune că tații care dispus de un contract de muncă își pot lua concediu paternal doar la venirea pe lume a primului copil al familiei, acum vor avea acest drept ori de câte ori vor deveni părinți.
Tații beneficiază la nașterea fiecărui copil de concediu paternal
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, imediat după ședința de Guvern, atunci când a ținut să mai facă o precizare în acest sens.
„S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept”, a spus Marius Budăi, după ședința de Guvern de vineri.
Conform oficialului din minister, nu doar această schimbare este noutatea momentului, ci și prelungirea duratei concediului paternal.
Astfel, statul oferă cinci zile în plus proaspeților tătici, totalul de libere acordat de la stat fiind de 10 sau 15 zile.
Un părinte care are cursuri de puericultură vor putea sta acasă cu familia mai mult de două săptămâni, în timp ce tații care nu au absolvit aceste cursuri vor beneficia doar de zece zile libere.
„Am majorat şi perioada de acordare, în sensul că acei părinţi, taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie. Taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de 5, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a mai adăugat ministrul Muncii.
De asemenea, trebuie menționat că și tații care sunt în serviciul militar, în calitate de militar în termen, vor avea trei zile în plus de permisie, liberele crescând de la șapte zile la zece.
Totodată, angajatorul nu are voie, pe perioada concediului de paternitate sau la solicitarea acestuia, să îi încheie angajatului contractul de muncă sau să-l trateze pe acesta necorespunzător.