Cercetătorii au observat că bărbaților cărora li s-a administrat testosteron au un comportament mai egoist.
Poate afecta testosteronul anumite trăsături de caracter? Pentru acești cercetători, răspunsul este da. Potrivit unui studiu recent, bărbații care prezintă niveluri ridicate de testosteron sunt mai puțin generoși și sunt mai predispuși să fie egoiști decât alții.
În acest studiu, cercetătorii au recrutat 58 de bărbați și i-au împărțit în două grupuri, dintre care unul a primit un gel de testosteron și celălalt un gel placebo pe bază de apă și alcool. Pentru a realiza această distincție, psihologii din China și Elveția au măsurat activitatea creierului bărbaților alegând intre două opțiuni. Prima a implicat o alegere pur egoistă, în timp ce cealalta a oferit un avantaj altora. Au descoperit că bărbații cărora li s-a administrat testosteron cu trei ore înainte de testare tindeau să fie mai egoiști. Mai exact, cercetătorii au observat că testosteronul a atenuat activitatea joncțiunii temporoparietale, o regiune a creierului implicată în bunăstarea altora.
De ce bărbații cu niveluri ridicate de testosteron sunt mai puțin generoși?
După o perioadă de odihnă de trei ore, participanții au fost plasați într-un scaner RMN și activitatea funcțională a creierului a fost măsurată în timp ce întreprindeau o sarcină cunoscută sub numele de „reducere socială”. Aceasta a implicat privirea oamenilor la diferite grade de distanțare socială – adică în sensul de familie / prieten prin cunoașterea unui străin complet. Participanții au avut de ales – ar prefera să ia o anumită sumă de bani pentru ei sau o sumă mai mică de bani care să permită, de asemenea, persoanei în cauză să primească bani.
Testosteronul este asociat cu un comportament agresiv la animale și oameni, au menționat cercetătorii în articolul lor:
„Aici legăm testosteronul crescut de egoism în luarea deciziilor economice și identificăm mecanismele neuronale prin care testosteronul reduce generozitatea”.
Privind la acest studiu, oamenii de știință au concluzionat:
„Constatăm că testosteronul induce alegeri mai egoiste, mai ales atunci când sunt implicați și alți oameni îndepărtați”. Aceste descoperiri au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.