Sângele bărbaţilor are niveluri mai ridicate ale unei enzime cheie folosite de noul coronavirus pentru a infecta celulele decât cel al femeilor, au arătat rezultatele unui studiu european publicat luni.
Enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se găseşte în inimă, rinichi şi în alte organe. În COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, se crede că aceasta ar juca un rol în modul în care infecţia progresează în plămâni.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit, de asemenea, că medicamentele prescrise pe scară largă numite inhibitori ai ACE sau inhibitori ai receptorilor angiotensinei (ARB) nu au dus la concentraţii mai mari de ACE2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 pentru persoanele care le iau.
Medicamentele pacienților cu COVID-19
Inhibitorii ACE şi ARB sunt prescrişi pe scară largă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Medicamentele reprezintă miliarde de dolari în vânzări de reţete la nivel mondial.
„Constatările noastre nu susţin intreruperea acestor medicamente la pacienţii cu COVID-19”, a declarat Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Universitatea Groningen din Olanda, care a condus studiul.
Pandemia COVID-19 a infectat peste 4 milioane de oameni
Analizând mii de bărbaţi şi femei, echipa lui Voors a măsurat concentraţiile de ACE2 în mostrele de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă din 11 ţări europene.
Cercetătorii au început studiul înainte de pandemia de coronavirus, au spus aceștia, şi astfel nu au fost incluşi pacienţi cu COVID-19.
Dar când alte cercetări au început să indice ACE2 ca o enzimă cheie pentru modul în care noul coronavirus intră în celule, Voors şi echipa sa au văzut suprapuneri importante cu studiul lor.
Pandemia COVID-19 a infectat peste 4 milioane de oameni în întreaga lume şi a ucis aproape 277.000, potrivit unui raport al Reuters.