Magistrații i-au interzis unui bărbat din Iași să se mai apropie de soția sa. Decizia vine ca urmare a faptului că ieșeanul a fost acuzat că și-a bătut și sugrumat soția cu un cablu de telefon. Ca să scape de violențe, femeia a fugit din casă, sărind gardul locuinței
Judecătorii au emis recent un ordin de protecție pe numele unui bărbat din Iași acuzat că și-a sugrumat soția cu cablul de la telefon.
„Instanța admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pentru reclamanta A.N.I. în contradictoriu cu pârâtul Iosub Gabriel. Emite un ordin de protecție pentru o perioadă de șase luni. Obligă pârâtul să păstreze o distanță minimă de 100 de metri față de reclamantă și față de locuința acesteia”, au precizat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Soția spune că bărbatul a devenit violent după ce l-a întrebat despre o altă relație
Procesul a început pe data de 15 mai 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, Parchetul de pe lângă Judecătorie a solicitat emiterea unui ordin de protecție în favoarea reclamantei A.N.I. și împotriva pârâtului, prin care acesta din urmă să fie obligat la păstrarea unei distanțe minime de 100 de metri față de victimă, cu interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu reclamanta.
„Cei doi au locuit fără forme legale într-o locuință situată în județul Iași, iar, pe data de 14 mai 2020, în jurul orei 16:00 – 16:30, în timp ce se aflau în locuință, pârâtul a lovit-o pe reclamantă cu pumnii și picioarele peste cap și a strâns-o de gât cu un cablu telefonic, provocându-i echimoze și excoriații, aspect constatat și de polițiști, sosiți la fața locului. Reclamanta a arătat că nu dorește să rămână în locuința comună, solicitând emiterea unui ordin de protecție”, au precizat procurorii ieșeni.
La rândul său, ieșeanul nu a formulat întâmpinare, dar a fost prezent la termen în instanță.
„El este violent și știu că are pe altcineva. El a devenit foarte violent pe data de 14 mai 2020, când m-a lovit cu pumnii și picioarele și m-a târât pe jos, după ce, pe 12 și 13 mai 2020, i-am reproșat faptul că are pe altcineva. Am reușit să găsesc un telefon prin casă și am sunat la 112, dar, inițial, nu am putut ieși din casă, întrucât el m-a încuiat în locuință. Într-un final, am ieșit din casă, am sărit gardul și am plecat la părinții mei”, a declarat femeia în fața judecătorilor.
La rândul său, bărbatul a recunoscut că a lovit-o pe femeie, dar a susținut că nu ar fi încuiat-o în casă pe soția sa. „Sunt de acord cu emiterea ordinului de protecție”, a afirmat bărbatul.
Iată în ce condiții poate fi emis de către judecători un ordin de protecție!
Ordinul de protecție reprezintă un instrument complex, care să poată fi utilizat în regim de urgență pentru a înlătura, de îndată, expunerea la tratamentele agresive a victimelor violenței în familie. Scopul acestuia îl reprezintă înlăturarea unui pericol iminent la care victima poate fi expusă și care poate genera situații de comitere împotriva sa a unor infracțiuni grave cu privire chiar la dreptul său la viață.
„Ordinul de protecție se poate emite dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: să se constate comiterea de acte de violență, care poate fi verbală (adresarea printr-un limbaj brutal), psihologică (provocarea unei stări de temere de suferință psihică, de tensiune etc.), fizică (vătămare a integrității corporale ori a sănătății, prin lovire, îmbrâncire, trântire etc.), sexuală (agresiune sexuală), economică (interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară), socială (izolarea de familie), spirituală; actele de violență să fie de natură să pună în pericol viața, integritatea sau libertatea victimei, iar pericolul să fie iminent; actele să fie de violență în familie, în sensul că sunt comise de un membru de familie al victimei”, se arată în legislație.
În acest caz, instanța ieșeană a constatat că aceste condiții sunt îndeplinite în cauză. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea de emitere a unui ordin de protecție pe numele bărbatului.