Prima pagină » Local » Barajele și construcțiile hidrotehnice din județul Iași administrate de ABA Prut-Bârlad sunt pregătite pentru sezonul de iarnă
Barajele și construcțiile hidrotehnice din județul Iași administrate de ABA Prut-Bârlad sunt pregătite pentru sezonul de iarnă

Barajele și construcțiile hidrotehnice din județul Iași administrate de ABA Prut-Bârlad sunt pregătite pentru sezonul de iarnă

05 nov. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

Specialiștii din cadrul ABA Prut-Bârlad au început lucrările de pregătire a construcțiilor hidrotehnice pentru perioada sezonului rece 2020-2021, planul de la nivelul județului Iași fiind aprobat în cadrul Comitetelor pentru Situații de Urgență

La nivelul construcțiilor hidrotehnice din județul Iași, precum și a celorlalte din zona Moldovei administrate de ABA Prut-Bârlad sunt realizate lucrări de pregătire pentru sezonul rece. Astfel, în perioada 1 noiembrie 2020-31 martie 2021, specialiștii adaptează programele de exploatare a lucrărilor hidrotehnice la condițiile de iarnă.

„Această activitate vizează exploatarea rațională a sistemelor complexe de gospodărire a apelor, cu scopul de a proteja volumele de apă stocate în marile acumulări de la nivelul bazinelor hidrografice. În cadrul Comitetelor pentru Situații de Urgență, organizate la nivel județean, participă, în calitate de membru, câte un specialist de la nivelul unităților noastre bazinale de apă care susține, alături de ceilalți parteneri, Planul Județean de măsuri pentru perioada sezonului rece 2020-2021. Fiecare program de măsuri este aprobat de către prefect. Ulterior, toate programele sunt centralizate la nivelul ANAR și transmise, spre aprobare, Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență din cadrul ministerului de resort”, au explicat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Acumularea Pârcovaci din județul Iași va asigura apa necesară consumului pe timp de iarnă

Având în vedere regimul variabil al debitelor de la un an la altul și de la o zonă la alta, dar și variațiile mari de temperaturi cu care s-a confruntat România în ultimii ani, activitatea de exploatare a lacurilor devine una extrem de laborioasă și solicitantă. Prin aplicarea Programului de lucru pe timp friguros, fenomenele de iarnă nu vor putea afecta funcționalitatea lucrărilor, iar acestea vor asigura satisfacerea integrală a cerințelor de apă, în sistem centralizat, și vor proteja populația, în caz de inundații. La nivelul județului Iași, una dintre cele mai importante acumulări este cea din Pârcovaci.

„Programele de exploatare lunară a lacurilor integrează măsurile de adaptare a lucrărilor hidrotehnice la condițiile de iarnă. În acest fel, acumulările vor fi pregătite pentru a putea face disponibile cantitățile de apă necesare pentru toate folosințele de apă, în sistem centralizat, dar și pentru zonele care s-ar putea confrunta, inclusiv iarna, cu deficit de apă. În același timp, lucrările noastre vor putea reține debitele excedentare, în cazul unor precipitații abundente sau a unor fenomene de iarnă (gheață, zăpadă), urmate brusc de perioade ploioase și/sau încălziri bruște ale vremii”, au mai explicat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

ABA Prut-Bârlad reface malurile râului Bahlui din zona Cicoarei din orașul Iași

De precizat și faptul că echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au început săptămâna trecută și lucrările de refacere a malurilor râului Bahlui din zona Cicoarei – Arcadia. Investițiile sunt realizate din bugetul național pentru situații de urgență.
Aceste lucrări sunt realizate după ce s-a decis creșterea aportului de apă pe râul Bahlui, prin mărirea debitului evacuat din acumulările situate în amonte, cu scopul creșterii vitezei de curgere, a oxigenării apei și îmbunătățirii condițiilor de viață pentru fauna specifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *