Prima pagină » International » Barack Obama, despre violențele din SUA: „Sunt o rușine, dar nu o supriză!“

Barack Obama, despre violențele din SUA: „Sunt o rușine, dar nu o supriză!“

07 ian. 2021, 09:47,
Cristian Zavastin, în International

Fostul președinte american Barack Obama a scris pe o rețea de socializarea despre violențele de miercuri, 6 ianuarie, de la Capitoliu. Din SUA.

Barack Obama susține că sunt un moment de mare dezonoare și rușine pentru SUA, dar nu reprezintă o surpriză totală.

„Istoria va reține pe bună dreptate violențele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un președinte în exercițiu (n.r Donald Trump) care a continuat să mintă în legatură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Ar însemna să ne păcălim singuri dacă le-am trata ca o surpriza totală”, a scris Barack Obama pe contul său Twitter.

Barack Obama: „Un partid politic nu le-a spus susținătorilor că președintele ales Joe Biden va fi investit“

Fostul președinte american consideră că vinovat de toate violențele sunt reprezentanții partidului republican nu au vrut să recunoască înfrângerea lui Donald Trump și nu au vrut să le spună susținătorilor adevărul.

„De două luni, un partid politic și ecosistemul media care îl însoțește au fost de prea multe ori reticenți în a le spune susținătorilor săi adevărul, și anume că nu au fost alegeri extrem de strânse și că președintele ales Joe Biden va fi investit la 20 ianuarie. Discursul lor fantezist s-a îndepartat ca o spirală de realitate și se bazează pe ani de resentimente sădite. Acum vedem consecințele, stimulate într-un crescendo violent”, a mai scris Barack Obama pe contul său Twitter.

Fostul președinte american a completat că liderii republicani au de ales între „a continua să meargă în jos pe acest drum și să amplifice focurile dezlănțuite și realitate și primii pași pentru stingerea flăcărilor. Ei pot alege America!“

A fost declanşată stare de urgență pentru 15 zile în Washington DC

Ca urmare a protestelor violente de miercuri, 6 ianuarie, Guvernatorul Ralph Northam a emis starea de urgență în Virginia pentru a permite statului să răspundă cererilor de asistență din Washington, DC. Protestatarii violenți loiali președintelui Donald Trump au asaltat Capitolul SUA și i-au obligat pe parlamentari să se ascundă, în încercarea de a răsturna alegerile prezidențiale și de a-l împiedica pe democratul Joe Biden să-l înlocuiască pe Trump în Casa Albă.

Deşi iniţial starea de urgenţă din Washington DC fusese decretată pentru 24 de ore, în cele din urmă, Guvernatorul a prelungit acest lucru la 15 zile. Primarul din DC, Muriel Bowser, a ordonat o stare de urgentă de la ora 18:00 pentru district, care va dura până la ora 06:00 joi.

Miercuri seară, Bowser a prelungit ordinul public de urgență declarat mai devreme astăzi pentru un total de 15 zile până la ziua numirii oficial în funcţia de președintele SUA pe Joe Biden.

În plus, metroul va circula până la ora 20.00, iar autobuzele până la ora 21.00. Autoritatea de tranzit din zona metroului Washington a menționat „siguranța publică” drept motiv pentru care au încheiat programul miercuri mai devreme. În baza stării de urgenţă, vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă.

„Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de acţiuni. Au folosită substanțe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *