Prima pagină » Local » Banii publici, aruncați pe geam la Probota! Primarul a dat sute de mii de lei unei firme de consultanță

Banii publici, aruncați pe geam la Probota! Primarul a dat sute de mii de lei unei firme de consultanță

01 apr. 2022, 02:00,
Livia Zăbrăuțanu în Local

Proiectele de dezvoltare ajung pe locul doi atunci când primarii dau banii publici din comună pe servicii de consultanță care, până la urmă, nu ajută pe nimeni. La Probota, primarul nu ezită să cheltuie sute de mii de lei din bugetul local pentru a încheia contracte cu cei din siajul PNL. Primarul Constantin Zamisnicu dă bani din bugetul local aceleași firme la care a apelat și edilul din Aroneanu, Benoni Moruzi, care a dat mii de euro tot pe studii de fezabilitate

Serviciile de consultanță par a fi mai scumpe de la an la an, mai ales în comuna Probota din județul Iași, unde primarul Constantin Zamisnicu a cheltuit sume uriașe din banii publici pentru a primi ,”suport” din partea unei firme care pare că i-a fost alături pe aproape tot parcursul anului 2021. Potrivit datelor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), edilul din Probota a făcut din bugetul local ”pușculița” de investiții pentru firme apropiate.

primarul Probota 

Constantin Zamisnicu susține că achizițiile făcute sunt justificate

Banii publici, aruncați pe geam la Probota: Primarul a dat peste 220.000 de lei pe contracte de consultanță!

Anul 2021 a fost unul productiv pentru unii primari ai comunelor din județul Iași, printre acestea numărându-se și Probota, unde primarul, prin achizițiile făcute prin intermediul SEAP, a reușit să încheie cu o firmă contracte în valoare de 223.500 de lei.

Potrivit SEAP, Primăria Probota a fost ”scuturată” de bani de către Riva Systems SRL, firmă care a acordat servicii de consultanță în mai multe domenii. Cert este că edilul a cheltuit banii publici pe strategii de dezvoltare a comunei (20.000 de lei), Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) (125.000 de lei), servicii de management pentru proiecte (20.000 de lei) și servicii de management pentru proiect în Programul Operațional Competitivitate (POC), pentru axa prioritară 2 (27.000 de lei), cât și în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare, POIM (18.000 de lei).

Interesant este faptul că primarul Constantin Zamisnicu a apelat pentru consultanță doar la firma Riva Systems, firmă din siajul liberal. În anul 2020, firma a încheiat alte contracte cu Primăria Probota în valoare de 155.000 de lei.

Întrebat de reporterii BZI de ce a încheiat toate aceste contracte de consultanță doar cu o singură firmă și care a fost rezultatul acestor înțelegeri, Constantin Zamisnicu a fost extrem de vehement, nedorind să ofere informațiile solicitate

”Este foarte important dacă proiectele au fost finanțate. Vreți să vă răspund doar așa, pentru că este un subiect de presă? Dacă vă interesează să știți ce se întâmplă cu adevărat, cred că toată lumea sănătoasă la cap nu-și dorește să dea banii pe hârtii! Avem un serviciu care se ocupă de achiziții…”, s-a limitat să spună pe un ton ridicat primarul, deranjat de faptul că a fost întrebat de reporterii BZI cum a cheltuit bani publici.

achizitii de pe SEAP

Achizițiile realizate pe SEAP arată faptul că banii publici au fost cheltuiți pe servicii de consultanță

Riva Systems SRL a luat bani și de la primarul din  Aroneanu, Benoni Moruzi

achizitii de pe SEAP

În trecut, Primăria Aroneanu a încheiat contracte cu aceeași firmă

Firma Riva Systems SRL pare a fi chitită pe contractele cu primăriile conduse de liberali. Astfel, primarul Benoni Moruzi a făcut o afacere personală din banii publici cu această firmă. În anul 2020, Dragoș Cristian Nicolae și George Dan Calance, asociații care dețin Riva Systems SRL, au încheiat cu Primăria Aroneanu contracte de 3.000 de euro pentru servicii de studii de fezabilitate în transportul public. Trecuți pe la vechiul ALDE și apropiați PNL, cei doi au rămas ”alături” de edilii liberali, încheind cu aceștia servicii de consultanță pentru o ”dezvoltare corectă, pentru a aduce mai multe beneficii comunității“.

Realitatea, însă, este alta: comunele arată în continuare ca și cum nimeni nu și-ar da interesul, proiectele implementate de aceștia existând doar în acte. Cert este că primarii își vizează mai mult interesele proprii și ale celor care le sunt alături în detrimentul nevoilor cetățenilor, astfel banii publici fiind aruncați pe geam de primari.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024