Prima pagină » Economic Local » Banii pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor intră în conturi până la sfârșitul anului
Banii pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor intră în conturi până la sfârșitul anului

Banii pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor intră în conturi până la sfârșitul anului

17 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași care au depus anul acesta cereri de finanțare în cadrul submăsurii 17.1- „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” sunt verificați de specialiștii din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR). Aceștia vor primi banii numai dacă au proiectele eligibile.

„Noi am plătit deja o parte din bani până pe data de 15 octombrie, iar acum se verifică dosarele depuse după această dată. În cazul în care cererile vor fi eligibile, fermierii vor încasa noi sume”, susțin reprezentanții OJFIR Iași.

Până în prezent au fost achitați 20.000 de euro, iar dacă ceilalți ieșeni vor trece și de etapa verificării dosarelor, vor primi încă 50.000 de euro. În medie, un fermier a solicitat o primă de 2.000 de euro. Potențialii beneficiari ai sumelor acordate în cadrul acestei submăsuri trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi eligibili la finanțare.

Ce condiții îndeplinesc beneficiarii din Iași?

Astfel, pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menționate în cadrul submăsurii 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată. De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor. Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *