Prima pagină » Economic Local » Banii pentru ajutorul la usturoi au fost virați în conturile ieșenilor
Banii pentru ajutorul la usturoi au fost virați în conturile ieșenilor

Banii pentru ajutorul la usturoi au fost virați în conturile ieșenilor

16 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Cultivatorii de usturoi din județ care s-au înscris în programul derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au primit banii solicitați. În total, 7 producători din Iași au încasat aproape 20.000 de euro pentru culturile cu usturoi. Suma totală aprobată pentru toți cultivatorii din țară este de 276.967 lei. Pentru plata ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, fermierii au adus documentele justificative vânzării producției. Subvenția la usturoi a crescut în acest an prin Hotărâre de Guvern de la 1.000 de euro la hectar, la 3.000 de euro la hectar. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha. Suma primită nu depășește valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

3.000 de euro pentru fiecare beneficiar

Dacă inițial suma pe care o primeau fermierii era de 1.000 de euro, ajutorul a crescut după ce producătorii au susținut că suma este insuficientă. Aceștia au motivat faptul că usturoiul este o cultură care presupune costuri importante pentru înființare. În decizia de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, Ministerul Agriculturii argumentează că această cultură are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Printre condițiile îndeplinite de fermieri pentru a primi ajutorul de minimis sunt: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`