Florin Roman, deputat PNL, anunță într-o postare publicată pe o reţea de socializare despre faptul că Guvernul Ciucă a adoptat un act normativ ce prevede faptul că sumele de bani obținute din exploatarea resurselor de suprafață şi a apelor minerale vor ajunge în bugetul local. Conform parlamentarului, 80% din totalul banilor vor rămâne la Consiliile Județene și la primării.
Situația este una unică pentru ultimii 30 de ani iar statul va lua, la bugetul central doar 20% din sumele de bani obținute.
Guvernul Ciucă va redirecționa, o parte din banii obţinuţi din exploatarea resurselor de suprafață și a apelor minerale către bugetele locale
Așadar, parlamentarul Florin Roman anunță faptul că, într-o decizie unică în ultimii 30 de ani, Guvernul Ciucă, a adoptat un act normativ care va redirecţiona banii obținuți din exploatarea resurselor de suprafață și a apelor minerale către Consiliile județene şi primării. Vorbim despre 80% din suma totală care va ajunge în proporţie de 40% la Consiliul Județean şi tot în proporţie de 40% la primării:
„Guvernul Ciucă a adoptat azi hotărârea prin care sunt aprobate normele de aplicare a legii, privind rămânerea la nivel local a sumelor din redevențe. Aici vorbim de exploatarea resurselor de suprafață și a apelor minerale. Am impus prin modificarea Codului Administrativ ca 80% din redevențe să rămână la nivel local, 40% la primarii și 40% la nivelul CJ”, a scris Florin Roman, miercuri, pe Facebook.
Autoritățile locale vor putea să investească sumele de bani în infrastructura rutieră
De altfel, liberalul menţionează faptul că, prin alocarea acestor sume de bani, autoritățile locale vor putea să investească sume mari de bani în infrastructura rutieră. Acesta dă exemplu în județul Alba care ar putea primi aproximativ 24 milioane de lei anual:
„Ce înseamnă, de exemplu, pentru CJ Alba, acest lucru? Circa 24 milioane lei anual, din care se construiesc 6 km de drum judeţean nou. Sau 24 de km de drum judeţean nou, în 4 ani, doar din redevenţe! Propunerea transformată în literă de lege mi-a fost înaintată de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, urmare a discuțiilor cu primarii din Alba”, a conchis Florin Roman.
Vă aducem aminte faptul că Florin Roman a fost ministru al Digitalizării în Guvernul Ciucă. Asupra acestuia au fost lansate mai multe acuzații de plagiere a unor teze dar și despre falsificarea CV-ului, în contextul în care fostul ministru și-ar fi insușit un nivel de studii pe care nu l-a făcut. În cele din urmă, în urma scandalului public acesta și-a dat demisia. După ce a demisionat, fostul ministru i-a acuzat pe cei din USR că au urmărit mai multe interese la nivelul ministerului pe care l-a condus:
„Cioloș și-a dorit foarte mult să pună mâna pe controlul CNATDCU pentru că poate genera soluții care să-i convină. Vă aduc aminte că Cioloș l-a executat pe generalul Tobă, de exemplu, prin mâna unui ministru care apoi a fost scos la înaintare să mă atace pe acest subiect și care are, la rândul său, o hotrâre de colaborare cu securitatea. Mă refer la dl Dumitru”, explica, într-o intervenție la un post de televiziune din data de 16 decembrie 2021, fostul ministru.