Se dau bani și concediu pentru femeile din România! Este vorba despre viitoarele mame, care vor să știe ce ajutoare de la stat vor primi în perioada pre și post natală. Pentru a beneficia de bani și de concediu este nevoie de un certificat eliberat de medicul de familie.
Bani plus concediu pentru femeile din România!
Viitoarele mămici din România sunt interesate să afle ce se întâmplă cu concediul lor atunci când vor sta acasă cu bebelușul și câți bani vor primi de la stat. Concediul prenatal face parte din indemnizația de maternitate, care include și concediul postnatal. Acest concediu total durează 126 de zile. Din aceste zile, 63 sunt pentru concediul prenatal (înainte de naștere) și 63 pentru cel postnatal (după naștere). Mămicile pot alege să își distribuie aceste zile între cele două perioade, cu acordul medicului.
Mămicile trebuie să aibă minimum 42 de zile pentru concediul postnatal. În plus, concediul prenatal poate fi luat și după naștere, dacă femeia a lucrat până aproape de momentul nașterii. În acest caz, ea va beneficia de toate cele 126 de zile, plătite cu 85% din salariul brut, din care se scade 25% pentru contribuțiile la asigurări sociale.
Dacă femeia ia concediul prenatal de 63 de zile înainte de naștere, va beneficia de un concediu mai lung în total, care poate depăși 2 ani. Concediul medical pentru maternitate se acordă doar pentru sarcină, nu și pentru alte probleme de sănătate care pot apărea în timpul sarcinii.
Ce ajutor vor primi viitoarele mame care nu sunt asigurate
Femeile care nu mai sunt asigurate din motive care nu sunt din vina lor, dar nasc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat, pot beneficia de aceleași drepturi. Aceste femei trebuie să prezinte acte oficiale care să arate că nu au pierdut calitatea de asigurate din vina lor. Indemnizația de maternitate în acest caz se plătește din bugetul național de sănătate și este calculată în funcție de veniturile obținute în ultimele 6 luni înainte de pierderea calității de asigurat. Femeile cu handicap asigurate pot solicita concediu de sarcină după luna a 6-a de sarcină, iar durata minimă de concediu de lăuzie trebuie să fie tot de 42 de zile.
De la 1 martie 2024, indemnizația a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.
Pentru a beneficia de concediul medical pentru sarcină, mamele au nevoie de un certificat eliberat de medicul de familie. Certificatul de concediu medical pentru sarcină este eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist în obstetrică-ginecologie pentru o perioadă de maximum 30 sau 31 de zile calendaristice, în timpul sarcinii, până la durata maximă prevăzută de lege. Certificatul de concediu medical pentru lăuzie este eliberat de medicul specialist în obstetrică-ginecologie sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 sau 31 de zile. Dacă este nevoie de prelungire, aceasta se face de medicul de familie care are în grijă mama după naștere.