AFIR a virat, în conturile ieșenilor, banii pentru dezvoltarea fermelor mici. Beneficiarii vor investi jumătate de milion de euro în afacerile de familie
Ieșenii investesc jumătate de milion de euro în dezvoltarea fermelor mici. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile beneficiarilor jumătate de milion de euro. Beneficiarii sunt ieșenii care au depus, anul trecut, planuri de afaceri în submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Din regiunea Moldovei au fost finanțate 198 de proiecte, în valoare de 2,9 milioane de euro. Interesul pentru accesarea fondurilor nerambursabile acordate în cadrul acestei submăsuri a fost mare, întrucât punctajul este unul ușor de atins.
Fiecare proiect eligibil la finanțare din submăsura 6.3 este finanțat cu 15.000 de euro, iar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost finanțate sute de proiecte. Ieșenii folosesc banii pentru a moderniza serele cu legume, pentru a achiziționa stupi sau animale din rase pure. Unul dintre beneficiarii fondurilor europene, care și-a dezvoltat afacerea cu stupi cu ajutorul celor 15.000 de euro este Ion Dascălu, din comuna Tansa, Iași.
Ieșenii au primit bani pentru dezvoltarea fermelor mici
Specialiștii în acordarea fondurilor europene spun că cei care accesează banii în submăsura 6.3 mai depun proiecte și în alte submăsuri, unde sunt disponibile sume mai mari. Astfel, aceștia reușesc să acceseze chiar și câteva milioane de euro și dezvoltă o afacere de succes în mediul rural, cum este și cazul fermierului Cristian Stoica, din comuna Gropnița. Ferma „La bunici” a fost dezvoltată începând cu anul 2011. Tânărul fermier a fost premiat de reprezentanții AFIR pentru că a accesat fonduri europene prin intermediul a cinci proiecte. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au semnat contracte de finanțare, în ultimele 3 luni, de 1,2 milioane de euro. Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermierilor – este unul dintre cele mai accesate programe de finanțare derulate de AFIR.
Tinerii ieșeni investesc în afaceri din mediul rural
După ce semnează documentul, AFIR virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Fermierii au proiecte în valoare de 40.000, 50.000, 60.000 sau 70.000 de euro. Dacă aceștia îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri, în ceea ce privește dezvoltarea fermei, în maxim 3 ani primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare. Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri, în ultimii 3 ani, au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori.
De asemenea, banii pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă în continuare beneficiarilor din Iași, în funcție de cât de repede semnează contractele de finanțare.