Prima pagină » Local » Bani nerambursabili pentru finanțarea proiectelor societății civile din Iași. Care este bugetul alocat de către primărie

Bani nerambursabili pentru finanțarea proiectelor societății civile din Iași. Care este bugetul alocat de către primărie

10 ian. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Primăria Municipiului Iași a lansat recent un proiect de hotărâre legat de regulamentul privind finanțarea proiectelor societății civile din oraș. Municipalitatea a lansat proiectul ce ține de modificarea, completarea și aprobarea regulamentului privind finanțarea proiectelor societății civile din Iași, în baza Legii nr. 350/2005, privind finanțările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general

Proiectul a fost afișat de către primărie pentru a sta în dezbatere publică. În termen de zece zile calendaristice de la afișare, începând cu data de 6 ianuarie 2023, cei interesați pot trimite, în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pe adresa Primăriei Municipiului Iași. Acestea pot fi remise și Centrului de Informații pentru Cetățeni, în cadrul Biroul de Relații cu Publicul, ghișeul 6, luni, marți, miercuri și vineri, între orele 8:30-16:30 și joi, între orele 8:30-18:30 sau pe e-mail-ul [email protected].

Sediul primariei Municipiului Iasi

Primăria Municipiului Iași, a lansat recent un proiect de hotărâre legat de regulamentul privind finanțarea proiectelor societății civile din oraș

Se dau bani nerambursabili pentru finanțarea proiectelor societății civile

Programul cu privire la finanțarea proiectelor societății civile este un instrument de subvenționare adresat organizațiilor neguvernamentale, dezvoltat și susținut financiar de Municipiul Iași în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și al altor prevederi legale în vigoare, cu referire specifică la domeniile finanțate.

„Bugetul propus pentru finanțarea societății civile pe anul acesta este de 2,7 milioane de lei. Aceasta este propunerea. În 2022 am avut înscrise 65 de Organizații Non-Guvernamentale care au aplicat pentru finanțare, 60 dintre acestea au fost eligibile. Am păstrat bugetul de anul trecut, având în vedere problemele bugetare, contextul economic mai complicat.

Astfel, nu ne-am permis să propunem mai mult. În ceea ce privește aprobarea, avem un calendar prestabilit de codul fiscal. Mai exact, propunerea trebuie să stea în dezbaterea publică, după aceea vin votul consilierilor, votul în comisii și votul în plen.

După acestea, propunerea pleacă pentru validare la finanțele publice, iar după validare se vor putea face acele anunțuri pe care noi le facem pentru ca cei din societatea civilă să poată veni să aplice. Estimez undeva peste două luni, nu cred că mai devreme de două luni va fi aprobat și anunțat”, a transmis Gabriel Harabagiu, șeful Serviciului Relații Comunitare și Politici Publice.

Bancnote

Bugetul propus pentru anul 2023 este de 2,7 milioane de lei

Durata proiectelor poate fi de maxim 12 luni

Gabriel Harabagiu, Șef Serviciu Relații Comunitare și Politici Publice

Gabriel Harabagiu, șeful serviciului Relații Comunicare și Politici Publice a transmis faptul că programul va fi anunțat în aproximativ 2 luni

Programul de finanțare nerambursabilă îşi propune să sprijine inițiative și acțiuni în domeniul sănătății, social, educațional, guvernării transparente şi participative, tineretului și mediului organizațiilor neguvernamentale, responsabilizării și creșterii calității serviciilor acordate cetățenilor pentru a contribui la dezvoltarea comunității.

„Durata proiectelor anuale poate fi de maxim 12 luni (pe parcursul unui singur an calendaristic), cu contracte anuale încheiate în limita plafonului alocat în cadrul bugetului anual și a rezultatelor obținute pe proiect”, se arată în regulamentul privind finanțarea proiectelor societății civile din Iași.

Solicitanții eligibili sunt organizațiile neguvernamentale, apolitice, nonprofit, recunoscute de lege. Sunt încurajate parteneriatele între diferiți actori sociali, în scopul de a servi mai bine obiectivelor stabilite pentru proiect. Cu toate acestea, solicitanții pot acționa fie individual, fie în parteneriat.

„Toate activitățile unui proiect trebuie să se desfășoare în municipiul Iași. Cu toate acestea, dacă există o justificare adecvată și convergentă cu obiectivul programului, sunt permise excepții pentru anumite evenimente, cum ar fi o mică parte din activități (10 la sută din bugetul proiectului), care implică schimbul de experiență, instruiri, vizite de studiu, participare la seminarii sau conferinţe etc, toate acestea putând avea loc doar pe teritoriul României”, se mai arată în regulamentul privind finanțarea proiectelor societății civile din Iași.

Proiectul de hotărâre privind finanțarea proiectelor societății civile se află în dezbatere publică. În următoarele luni va fi anunțată și începerea programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *