Prima pagină » Economic Local » Bani mai mulți pentru subvențiile APIA! Fermierii din Iași au primit jumătate de milion de lei
Bani mai mulți pentru subvențiile APIA! Fermierii din Iași au primit jumătate de milion de lei

Bani mai mulți pentru subvențiile APIA! Fermierii din Iași au primit jumătate de milion de lei

20 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15-18 iulie 2024, plăți în valoare de jumătate de milion de lei. Atât producătorii de legume-fructe, cât și agricultorii cu terenuri agricole au primit subvențiile. La nivel național, s-au plătit ajutoare financiare în valoare de 60 de milioane de lei.

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de jumătate de milion de lei. APIA a efectuat noi plăți în perioada 15-18 iulie 2024. Suma totală plătită este de 60 de milioane de lei pentru fermierii din toată țara, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinanțare din FEGA (BN2), Bugetul Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). Astfel, 10 milioane de lei s-au plătit din FEGA pentru campania 2023, respectiv fermierilor care au depus cererile unice de plată în anul precedent. Alte 35 de milioane de lei s-au achitat din fondul FEADR, 10 milioane din bugetul național, 2,5 milioane din fondul EURO și jumătate de milion de lei pentru măsuri de investiții în sectorul vitivinicol, pentru restructurarea și reconversia plantațiilor viticole și 5 milioane de lei pentru organizațiile de producători din sectorul legume-fructe.

Continuă plățile APIA către fermierii din Iași

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îi anunță pe fermieri că până la data de 15 octombrie 2024 va continua efectuarea plăților aferente campaniei 2023 pentru cei care nu au primit banii din cauza controalelor sau neconformităților, concomitent cu celelalte activități desfășurate la nivelul instituției, respectiv realizarea controalelor administrative și începerea controlului pe teren pentru campania 2024, în vederea atingerii obiectivelor privind acordarea plăților în avans. APIA a demarat controalele în fermele din Iași. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de inspectorii APIA. De anul trecut, inspectorii controlează prin trei metode fermele ieșenilor, astfel că reușesc să găsească mai repede neregulile. De exemplu, dacă o suprafață de teren nu corespunde cu cea verificată prin satelit, fermierii trebuie să aducă documentele la APIA, prin care să demonstreze că nu sunt nereguli.

Fermierii din Iași primesc mai multe subvenții de la APIA

În anul 2024, au fost depuse peste 15.000 de cereri pentru 280.000 de hectare de terenuri agricole, însă doar 200 de fermieri din cei care au depus documentele vor fi verificați de APIA. Agricultorii din Iași vor primi mai mulți bani după ce bugetul a fost suplimentat pentru cei care au cerut subvențiile anul acesta. Un nou program pentru fermierii din Iași se derulează în perioada 17 iunie – 13 septembrie 2024. Aceștia pot depune cererile de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07 „Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Angajamentele voluntare asumate în baza schemei de ajutor de stat contribuie la atingerea obiectivelor specifice ale Uniunii Europene, de atenuare a schimbărilor climatice și adaptare la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin îmbunătățirea sechestrării carbonului. APIA continuă plata subvențiilor către fermierii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *