Prima pagină » Actualitate » Bani mai mulți pentru elevii silitori. Ce se întâmplă cu premianții la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale
Bani mai mulți pentru elevii silitori. Ce se întâmplă cu premianții la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale

Bani mai mulți pentru elevii silitori. Ce se întâmplă cu premianții la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale

02 sept. 2024, 09:03,
în Actualitate

Bani mai mulți pentru elevii silitori, potrivit Guvernului, care are de gând să-i recompenseze pe premianții la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Dacă bursa națională a rămas la aceeași valoare ca anul trecut, cele internaționale au crescut. Toate aceste premii în bani pentru elevii merituoși se vor acorda în 2024/2025 pe baza rezultatelor obținute în anul școlar anterior.

Elevii de liceu și de gimnaziu, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a, care încheie anul școlar 2024-2025 cu media 9,50 sau mai mare primesc bursă de merit care are aceeași valoare cu cea națională. Pe lșângă aceștia, vor fi premiați și cei cu rezultate bune la olimpiadele naționale și internaționale.

Bani mai mulți pentru elevii silitori

Aceștia pot primi burse de excelență olimpică de până la 3.700 de lei pe lună, potrivit noilor reguli de acordarea burselor școlare în anul școlar 2024-2025, pe baza rezultatelor din anul școlar trecut, informează Edupedu.ro.

Bursa de excelență cu cea mai mică valoare este bursa de excelență olimpică tip II. Acum, aceasta e cunoscută sub denumirea de bursă națională, acordată pentru premiile de la olimpiadele naționale. Aceasta urmează să fie tot 700 de lei ca în anul școlar 2023-2024, suma rămânând aceeași în legea educației 198/2023.

Bursa de excelență tip I, numită și bursa internațională, va fi pentru premiul I / medalia de aur obținut/ă la o olimpiadă internațională exact cât salariul minim brut pe țară garantat în plată, care în acest moment este de 3.700 de lei brut (sursa), prevede metodologia nouă de acordare a burselor. Pentru premiul II, bursa de excelență olimpică I/internațională ajunge la 75% din această sumă, adică la 2.775 de lei. Pentru premiul III sau medalie de bronz – va fi 1.850 de lei, iar pentru mențiune – 925 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru obținerea burselor

Bursele de excelență olimpică iau în considerare rezultatele / premiile din anul școlar anterior, respectiv 2023-2024. Pentru a beneficia de acestea, elevii/părinții trebuie să depună la școală copii după diplomele de la olimpiadele naționale / olimpiadele sau concursurile internaționale în primele 25 de zile de când încep cursurile, adică de la data de 9 septembrie, conform metodologiei.

O condiție importantă care a fost introdusă este că bursele de excelență sunt condiționate de absențe în anul școlar 2024-2025.

Mai exact, se acordă elevului dacă nu are mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună. Altfel, se suspendă pentru luna respectivă și banii nu le vor fi plătiți, mai prevăd noile reguli de acordare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *