Prima pagină » Local » Bani în plus pentru pensionarii cu grad de invaliditate I. De la 1 septembrie crește indemnizația pentru însoțitor cu 226 de lei
Bani în plus pentru pensionarii cu grad de invaliditate I. De la 1 septembrie crește indemnizația pentru însoțitor cu 226 de lei

Bani în plus pentru pensionarii cu grad de invaliditate I. De la 1 septembrie crește indemnizația pentru însoțitor cu 226 de lei

28 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Veste bună pentru pensionarii ieșeni cu grad de invaliditate I. De la 1 septembrie 2024, indemnizația pentru însoțitor va crește de la 1.626 de lei, la 1.850 lei, potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Astfel, de la începutul lunii viitoare, pensionarii din această categorie vor primi cu 226 de lei în plus la indemnizație pentru însoțitor.

Crește indemnizația de însoțitor pentru pensionarii cu grad I de invaliditate

După scandalul de săptămâna trecută cu privire la recalcularea pensiei, autoritățile vin cu o nouă veste pentru pensionari. Însă, de această dată, este vorba despre pensionarii cu grad de invaliditate I. Și anume, de la data de 1 septembrie 2024, urmează o crește de 226 de lei la indemnizația de însoțitor care, în prezent, are valoarea de 1.626 de lei. Astfel, de la începutul lunii viitoare, aceasta ar urma să ajungă la suma de 1.850 de lei. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate. La nivelul județului Iași, sunt 1.404 pensionari cu grad de invaliditate I. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Iași, în prezent, indemnizația de însoțitor este 83% din valoarea punctului de pensie, adică 2.032 x 83% = 1626 lei. Începând cu 1 septembrie, aceasta va fi jumătate din salariul minim pe economie, și anume, 3.700 : 2 = 1.850 lei. Modul de calcul al pensiei este același, indiferent de categoria de pensie, și anume, se ia în calcul stagiul de cotizare și salariile fiecărei persoane.

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau, cel puțin, jumătate din capacitatea de muncă fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

Persoanele pot beneficia de pensia de invaliditate dacă: au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii; și-au pierdut, cel puțin, jumătate din capacitatea de muncă; starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale; au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare. Indemnizația de însoțitor se acordă, la cerere, pensionarilor de invaliditate de gradul I și reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie în vigoare, la data respectivă.

Cuantumul pensiei de invaliditate acordat de sistemul public este calculat pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, în funcție de gradul de invaliditate al acestora și de valoarea punctului de pensie. La calculul pensiei de invaliditate de gradul I și II se acordă un stagiu potențial, ca o creditare pentru stagiu de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor invalidante.

Veste bună pentru pensionarii ieșeni cu grad de invaliditate I. De la 1 septembrie 2024, indemnizația pentru însoțitor va crește de la 1.626 de lei, la 1.850 lei, potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`