Prima pagină » Economic Local » Bani în conturile tinerilor fermieri din Iași! AFIR a făcut anunțul
Bani în conturile tinerilor fermieri din Iași! AFIR a făcut anunțul

Bani în conturile tinerilor fermieri din Iași! AFIR a făcut anunțul

02 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Primii bani din Planul Strategic 2023-2027 pentru investiții în mediul rural au fost virați în conturile tinerilor fermieri din Iași, vineri, 31 august 2024. Beneficiarii au primit peste 2.000.000 de euro. Proiectele au fost depuse în 2023, începutul lui 2024, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Ieșenii, care au vrut să se instaleze ca tineri fermieri, au primit o parte din banii alocați intervenției DR 30 – Instalarea tinerilor fermieri, din noul plan strategic derulat de AFIR. Beneficiarii au primit peste 2.000.000 de euro, iar următorii bani vor fi virați în conturi până la finalul acestui an. La nivel național, a fost plătită suma totală de 41.000.000 de euro. Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare, pentru a primi fondurile europene. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Tinerii fermieri din Iași au primit noi fonduri europene de la AFIR

Tinerii primesc mai mulți bani anul acesta pentru fiecare proiect eligibil, fiind vorba de 50.000, 60.000 sau 70.000 de euro. Cei care accesează cele mai multe fonduri realizează și partea de procesare. Astfel, dacă dețin o fermă cu legume, cu banii primiți construiesc o făbricuță de procesare a legumelor. Peste 2.000.000 de euro s-au investit, în ultimii doi ani, în fermele din județul Iași. Banii provin de la Uniunea Europeană și au fost accesați de tinerii fermieri în programele derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Astfel, 40.000 sau 50.000 de euro, cât este valoarea unui proiect finanțat de AFIR, au fost investiți în dezvoltarea serelor cu legume, fermelor zootehnice sau apicole.

Bani europeni pentru modernizarea liceelor agricole

În această perioadă, se derulează măsura pentru modernizarea liceelor agricole. Unitățile de învățământ de stat, acreditate, de nivel liceal, profil tehnologic, cu peste 10 la sută clase cu profil agricol, inclusiv cele cu profil silvic, ecologic și protecția mediului, din Iași, se pot înscrie în programul „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol – Runda a II-a”, derulat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerul Educației. Alocarea financiară este de 21.000.000 de euro, iar ținta asumată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru această investiție este de, minimum, 57 de licee cu profil agricol, inclusiv cele cu profil silvic, ecologic și protecția mediului, care vor beneficia de sprijin prin intermediul granturilor. Valoarea maximă eligibilă a bugetului unui proiect este echivalentul în lei al sumei de 650.000 de euro, fără TVA. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au primit fonduri europene de la AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
02 septembrie 2024
02 septembrie 2024