Statul va aloca bani pentru românii care au primit refugiaţi din Ucraina. Cei care au primit în casă ucrainieni în lună martie pot depune cereri până marți pentru a primi ajutor. Sumele de bani nu sunt extraordinare, vorbim de 20 de lei pentru refugiat pe zi.
ONU arăta într-un raport preliminat că sunt milioane de oameni care au plecat din calea războiului din Ucraina, iar oficialii au transmis că migrația continuă.
Românii care au primi refugiați din Ucraina vor primi bani de la stat
În contextul în care au ajuns sute de mii de refugiați din Ucraina, statul va acorda sume de bani pentru românii care au primit oameni în propria casă. România va aloca, pentru decontarea alimentelor, o sumă de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană care a fost cazată. Sumele sunt mici, dar există un act legislativ aprobat de Guvern care prevede alocarea a 50 de lei pentru cazare. Referitor la actul legislativ, normele de aplicare incă nu au fost publicate:
”Se prevede faptul că în primele trei zile lucrătoare ale lunii se depun documentele aferente lunii anterioare. Referitor la cei 50 de lei prevăzuți în legislație pentru cazare, trebuie precizat faptul că nu avem încă norme metodologice.
De aceea, încurajăm pe toți cetățenii care în lună martie au cazat cetățeni ucraineni să își depună acum pentru a primi cei 20 de lei pentru serviciile de masă, urmând ca în momentul în care apar normele procedurale să primească și cei 50 de lei”, a explicat Sorin Ionescu, subprefectul de Timiș, potrivit rador.ro.
Ce se întâmpla cu refugiaţii din Ucraina în România
De la începutul războiului din Ucraina, pe teritoriul României au ajuns sute de mii de refugiați. O bună parte dintre ei au plecat către alte destinaţii din Europa. Totuşi, cei care au rămas în țară au fost ajutați de românii care le-au oferit cazare, alimente și alte necesități.
O bună parte dintre refugiați au început deja să-și caute de muncă în țară. De exemplu la Iași mai mulţi refugiați au apelat la ajutorul reţelelor de socializare pentru a se integra pe câmpul muncii. Vă aducem aminte faptul că reporterii bzi.ro au relatat despre cazul unei femei din țara vecină care a postat că dorește să se angajeze în domeniul masajului de terapie. O altă refugiată din Ucraina caută să se angajeze ca și coafeză
Noi am venit în Iași în urmă cu 3 săptămâni. Suntem dintr-un oraș de lângă Odessa. Soțul meu a rămas să lupte, el fiind în armată iar eu am venit cu fiul meu și fratele meu. Stăm la prietenul unui prieten, în apartament. (…) Eu am muncit 9 ani în domeniul acesta, ca și coafeză, deci am experiență și am primit recomandări bune din partea clienților cu care am lucrat până acum. (…). spunea femeia într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.
Din aceste considerente, este bine de menționat faptul că banii de la statul român pentru refugiații din Ucraina nu sunt suficienți pentru costul zilnic de întreţinere a unei persoane.